OffNews.bg

4 от 5 домакинства с кабелна или цифрова тв

Процентът на ползващите кабелна, цифрова или сателитна телевизия домакинства достигна най-високите си стойности, регистрирани досега у нас - 80 на сто. Едва едно от всеки пет домакинства няма договор с доставчик и гледа само ефирни телевизии с домашна антена.

Това показват данните от проучване на  Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), проведено през ноември 2011 г. Цифрата бе цитирана в изпратено днес писмо на Асоциацията до медиите по казуса с bTV и Bulsatcom. 

"Oценява се, че близо 80% от домакинствата в България разполагат с достъп до кабелна и/или сателитна телевизия. В тези условия, включването на телевизионните програми в мрежите на тези доставчици е условие за присъствието им в българските домове. Абонатите, с които платформените оператори разполагат, им дават изключително силна позиция в преговорите с доставчиците на аудио-визуални медийни услуги и им позволяват да диктуват икономически условия", пише в изявлението си АБРО. 

От него става ясно още, че АБРО като браншова организация е притеснена от поведението на Bulsatcom, която е пазарен лидер с 35% дял. Друг притеснителен факт според асоциацията са действията на друга браншова организация - БАККО, които навеждали на мисълта за "недопустима пазарна координация". 

"Категорично се противопоставяме на всяка форма на недопустима пазарна координация, включително съгласуваното предприемане на сходно търговско поведение от страна на платформени оператори, във връзка с разпространението на определени телевизионни програми", пише АБРО. 

Засега няма развръзка по казуса "bTV срещу Bulsatcom". От 2-ри януари сателитният оператор не излъчва програмите на bTV Media Group заради неуредени финансови отношения и липса на нов договор за 2013 г.