OffNews.bg

11 000 души са получили код за достъп до електронното си пациентско досие

11 000 души са получили достъп до своето електронно пациентско досие чрез уникален код за достъп. Това съобщиха във вторник от Здравната каса.

Достъпът до пациентското досие става с 10-символен уникален код, който се издава от Районните здравноосигурителни каси. Освен с уникалния код, всеки може да види досието си и с помощта на електронен подпис. Заявленията за получаване на уникален код се подават лично, като се представя и документ за самоличност. Получаването на кода става в момента и отнема няколко минути. Той е изписан върху лист хартия, който съдържа и личната информация на съответния получател, и се предоставя в запечатан плик.

Пациентското досие се намира на интернет страницата на Здравната каса, в раздел Електронни услуги. След влизането на страницата се избира дали достъпът да стане с електронен подпис или с уникални код. Въвеждат се персоналният код, ЕГН, личен номер на чужденеца или служебен номер от регистъра на НАП.

В пациентското досие се съдържа информация за изборите на личен лекар от 2000 г. до момента, лабораторни изследвания, посещение при специалист с направление, постъпване в болница и извършените там медицински дейности, заплащани от НЗОК след 2009 г. Включени са и данните от извършените при зъболекар дейности от юли 2012 г. до момента.

Досието на дете до 18 години е включено в здравното досие на родителя, направил избор на личен лекар на детето.

В Пациентската информационна система има и абонамент, с който всеки ще може да получава нотификации от Здравната каса. Абонаментът може да е платен – с sms, или безплатен – на електронната поща. Изборът на канал за нотификация, честотата на получава не и видът на информацията, която ще бъде изпращана, се избира в раздел "Профил".

500 души са направили до момента абонамент за уведомяване по електронната поща, а 60 души са поискали известяване с sms, уточниха от НЗОК.