OffNews.bg

Парадокс на евровота: Гласуваш за Иванчева, получаваш ГЕРБ

Инициативният комитет за издигане на Десислава Иванчева за независим кандидат за Европарламента обяви сметка, на която се събират дарения за кампанията й. 

В мотивите защо хората да помогнат със средства от ИК "Непослушните" изтъкнаха и че "парите са спънка" и са им необходими, за да могат обяснят на избирателите идеите на Десислава Иванчева за работа в ЕП и защо се е наложило тя да бъде издигната за независим кандидат. 

Това всъщност е ключов въпрос не само за защитниците на Иванчева, която бе осъдена на първа инстанция за подкуп на 20 години затвор и засега редува килията в Сливенския затвор с болнична стая в МВР болница, а за всички, които ще пускат бюлетина на 26 май. 

Парадоксът е, че вотът за отстранения кмет на "Младост" може да се окаже ключов за евроизборите у нас, при това - като осигури победа на ГЕРБ. 

Защото всеки глас за Иванчева е протестен вот срещу властта - независимо дали привържениците ѝ ще я подкрепят, защото харесват работата ѝ като независим районен кмет, искат да накажат прокуратурата и съда, тъй като не вярват в обективността им, или са убедени, че смяната на властта е наложителна. 

Според социологическите проучвания досега ГЕРБ и БСП са на кантар - с лек превес на социалистите според последните данни на няколко агенции. Тоест всеки глас на евроизборите ще е важен за крайния резултат. При нарастващата подкрепа за десните от "Демократична България" - пак според изследванията на социолозите напоследък, дали обединението на ДСБ, Да, България и Движение Зелените ще има един или двама евродепутати, пак ще се брои бюлетина по бюлетина. 

А Иванчева ще привлече гласове най-вече от избирателите на левите и десните кандидати за Брюксел, ГЕРБ-ери няма да гласуват за нея. 

Така може да се стигне до парадоксалния вариант "Гласуваш за Иванчева, получаваш ГЕРБ". И наистина е доста важно защо се стигна до издигането на Иванчева за независим кандидат от евродепутат. 

И "Непослушните" е добре да обяснят навреме това на избирателите, дори и преди да са успели да съберат необходимите дарения за кампанията на Десислава Иванчева.