OffNews.bg

Мануела Малеева: Наша ли е още тази България

Тези дни прочетох за планираното шествие под надслов "Да кажем “ДА” на развитието на зимния туризъм и спорт в България”, подкрепено от български спортисти като Христо Стоичков, Александра Жекова, Радослав Янков, Петър Попангелов, Наско Сираков, Тихомир Иванов, Илиана Раева…

Шествието им е планирано за почти същото време като следващия ни протест за Пирин в София. Няма нужда да ви обяснявам какво означава това. Няма и да изреждам всички имена, които прочетох в списъка. Болеше ме заради всеки от тях. Те са български спортисти като мен.

Първата ми мисъл беше: “Какво ги е накарало?”. После си дадох сметка, че знам какво.

Българският спорт е като цяло съсипан след годините на неслучилия се преход. А българските спортни федерации са завладени по същия начин, по който е завладяно всичко останало в нашата държава. Всъщност наша ли е все още тази България?

България, в която така лесно се оставяме да ни разделят, да ни противопоставят. Това е едно от най-тежките последствия на завладяната държава - тя изкривява погледа така, че навсякъде да виждаш врагове. Тези хора обаче не са ми врагове.

Отказвам да ги видя като такива. Те са български спортисти, като мен. И аз и те сме шампионите, които сме, защото всичко сме си направили сами. При загуба и при победа плачем и се радваме по един и същи начин. Всичко, което сме направили, е било без никакви зависимости, освен помощта на треньорите и собствената си изключителна воля. И аз, и те знаем на каква цена сме постигнали победите си. Общото помежду ни е много и съм сигурна, че може да надделее, затова ми се иска да се обърна към тях:

Колеги, ние с вас искаме едно и също. Искаме съвременни условия за развитие на спорта в страната, която обичаме повече от всичко. Това, което предвижда планът за Пирин обаче не е развитие. То е заграбване, което ще облагодетелства единствено съмнителни предприемачи и свързаните с тях фирми, но не и държавата, нито нейните граждани, нито българските зимни спортове. Готова съм да седнем на една маса и да поговорим за зимните спортове и техните нужди, да потърсим добри за България, устойчиви решения. Но нека не позволяваме на хора, които не знаят нито какво е изстрадана загуба, нито какво е заслужена победа, да ни разделят, за да завладеят не само една от най-хубавите ни планини, а цялата ни държава. Нашата България.

Б. ред. - Позицията на Мануела Малеева е публикувана на профила ѝ във фейсбук.