OffNews.bg

Как разходка на принца на Тайланд до Германия роди скандал и паника у нас

Мислите ли, че едно рутинно прелитане на самолета на малолетния принц на Тайланд Дипангкорн Вачиралонгкорн Расмиджоти над българска територия може да стане повод не само за политически скандали, но и за фалшиви новини, че България е въвлечена във война с Украйна? Не? Всъщност това се случи на 5 януари с любезното бездействие на парламентарната администрация и Министерството на отбраната, както и опитите на аналогови чиновници да дигитализират процеса в парламента.

"Киро, Янев, Радев, какво ще правят чужди войски у нас?". Този въпрос зададе вчера във фейсбук профила си лидерът на "Атака" Волен Сидеров. И така роди заглавия, съдържащи въпроса "Идват ли танковете?" в сайтове, претендиращи да са новинарски. Освен паниката в социалните мрежи, това създаде и напражение в парламента. Причината и поводът за така създадената фалшива новина за тайното идване в България на неизвестно чии военни сили е внесеното на 4 януари в деловодството на Народното събрание уведомление от министъра на отбраната Янев. Народните представители получават на електронните си пощи съобщение от деловодството на парламента, че министърът уведомява НС за предстоящо "преминаване и пребиваване на съюзнически и на чужди въоръжени сили". Такъв е и редът в закона.

В съобщението обаче го няма самото уведомление, а на народните представители им се съобщава, че то е предоставено на Комисията по отбрана. Малцината потърсили вчера документа в комисията също са нямали успех, защото хартията с него или електронният аналог още не са били стигнали до чиновниците в ресорната комисия. От Министерството на отбраната не помогнаха много за решаване на мистерията какви са тези военни, дето ще идват в България, въпреки че пуснаха прессъобщение към края на работния ден. От него все пак се разбра, че става въпрос за полет с "невоенен характер на самолет с неговия екипаж от състава на Военновъздушните сили на чуждестранна държава с цел транспортиране на граждански лица".  От министерството отказаха да дадат подробности пред OFFNews, защото не било тяхна работа. 

И така, докато институциите казват "А" и оставят "Б" на Волен Сидеров, една част от обществото остават с впечатление, че България се въвлича в конфликта в Украйна, а  парламентът, военният министър Стефан Янев и медиите крият всичко това.

Истината всъщност е много прозаична и банална. Стефан Янев разрешава преминаването през въздушното пространство на България на самолет Airbus 340-500 (или резервен Airbus ACJ320) с екипаж от Кралските военновъздушни сили на Тайланд. Разрешението е в сила от 8 до 12 януари и за транспортирането на принца на Тайланд при посещението му във Федерална република Германия. 

При досегашната парламентарна практика, такива съобщения и уведомления бяха прочитани от председателя на Народното събрание в началото на заседанията. Новото управление на парламента е решило, че няма нужда от тази протоколност и съобщенията от този тип ще бъдат изпращани до всички народни представители в електронен вид. Решение съвсем в духа на посланията и заявките за развиване на електронно управление на управляващата коалиция. Да, но някой аналогов чиновник от администрацията на парламента и по-точно от Отдел "Пленарни заседания" е изпратил по имейла съобщението, но не и самото уведомленние. 

А иначе тайландският крал Маха Вачиралонгкорн Рама Х се намира в Германия от два месеца, където прекарва повечето време. Той е със своя антураж от над 250 души и любимата си глутница от 30 пудела. 69-годишният монарх и антуражът му бяха снимани в хотел на летището край Мюнхен след полета им с луксозен частен самолет. Той е наел за 11 дни целия четвърти етаж на хотела. Вероятно там отива и престолонаследникът.