OffNews.bg

Спасиха българин, опитал да преплува Атлантическия океан с гумена лодка

30-годишен българин бе спасен на пет мили от бреговете на британското графство Дорсет, след като тръгнал за Америка с гумена лодка, предаде Sky News.

Мъжът купил лодката с дължина 14 фута за 300 паунда от пристанището на Крайстчърч в неделя, след което се е отправил на 3500-километрово пътешествие през Атлантическия океан.

Членове на екипажа на преминаваща в близост яхта подал сигнал до бреговата охрана, защото решили, че мъжът страда от морска болест. Българинът бил сам в лодката и обяснил на спасителите, че "отива на Запад". В продължение на 45 минути отказвал помощ, след което екипажът го издърпал насила на борда на спасителната лодка и го отвел на брега.

Лодката се напълни с вода. Мъжът щеше да загина, ако не бяхме го спасили, разказа един от спасителите, Пийт Дадс.

„Казахме му, че ако не дойде с нас ще умре. Той беше с тежка форма на морска болест, налице бяха първите признаци на хипотермия, а лодката му се пълнеше с вода”, разказа спасителят. 

Българинът не е носил спасителна жилетка, лодката му не е била снабдена със светлини и единствената му навигационна помощ е била улична карта на Саутхамптън. Той обаче е носил в себе си паспорт с американска виза, кренвирши, боб и плик с бисквити.