OffNews.bg

Искра от машина предизвикала пожара в Харманлийско

Пожарът в района на Харманли е причинен от изхвръкнала изкра при работа с роторна машина за почистване на храсти в общински земи, отдадени под наем за пасища.

Това съобщиха от Изпълнителната агенция по горите по повод бушуващия втори ден пожар. Той започна вчера около обед в землището на село Дрипчево.

Пламъците до момента са обхванали около 2500 декара, от които 130 дка широколистна гора. Огънят е напреднал към Езерово.

Над 40 горски служители, екипи на пожарната и военни участват в гасенето.

Използват се противопожарни автомобили на пожарната, високо проходими специализирани коли за гасене на горските стопанства, техниката на армията към мястото са изпратени и тежки машини на ТЕЦ Марица Изток.

Ситуацията се следи внимателно и е създадена необходимата организация за помощ при евентуално разрастване на пожара. Спасена е 84 дка 50 годишна иглолистна култура, уточняват от ИАГ.

Днес разследващите органи са задържали две лица за изясняване на причините за пожара.

Вчера възникнаха и още няколко пожара - в ДГС-Струмяни, в региона на Регионална дирекция по горите - Благоевград около 90 дка - умишлен палеж, в ДГС-Самоков, Регионална дирекция по горите - София - около 30 дка, в ДГС-Кирково, Регионална дирекция по горите -Кърджали - 1 дка и други. Всички те са вече овладяни.