OffNews.bg

Борисов: Няма причина да се притесняваме за бежанска вълна повече, отколкото досега

"В момента няма основание за България да се притеснява за бежанска вълна повече, отколкото беше натиска досега".

Това заяви премиерът Бойко Борисов в Смолян, цитиран от БНР.

"Няма как Европа да удържи на тази бежанска вълна. Това ще промени демографския фактор, разбирам ги и хората там – зад гърба им режат глави, те търсят да се спасят. Само преди няколко години и от България са бягали нагоре към Бесарабия, когато са им рязали главите. Трябва да проявяваме хуманитарност и човещина и в същото време големите началници да седнат и да се разберат по въпроса. Тези хора трябва да си стоят в своите си държави”, каза още Борисов.

По думите му управляващите са взели мерки, за да не се контролира бежанския поток към страната ни.

"Изпратихме повече хеликоптери , повече служители на границата. Досега целият ни ресурс отиваше на българо-турската граница, а сега изпратихме, от вчера, и по Кюстендил, по гръцката граница, с Гърция лесно, защото като страна-член на ЕС можем да ги върнем, ако влязат повече бежанци, докато с Македония не е същия проблем. Затова там са повече хора. Тези хора трябва да си стоят в своите държави", заяви премиерът.

Той подчерта, че в съседните на България държави има правителства в оставка и политическата ситуация не е стабилна, което се отразява и на проблемите с бежанците в отделните страни.

"Знаете, че в Гърция правителството е в оставка, в Турция - в оставка, в Македония - в оставка, в Румъния премиерът подаде оставка. Виждате какво става в региона. Затова благодарих и на БСП, и на АБВ, и на всички, които поддържат коалицията - Реформаторски блок, Патриотичен фронт, за това, че имаме парламент, имаме правителство и всички заедно поддържаме стабилността в държавата. На фона на всички останали, имаме реален шанс да се измъкнем от блатото", каза Борисов.

Той обясни, че е дал за пример съседните държави, защото "сега представете си България да е без правителство, колко и как ще се борят с бежанците, и какво ще правят".