OffNews.bg

Бедствено положение в Смолян, огромен пожар бушува край града (обновена)

Бедствено положение е обявено в Смолян, заради огромен пожар, който бушува край града. Това заяви пред OFFNews кметът Николай Мелемов.

Гори борова гора край града, като два хеликоптера са се включили в погасяването на пламъците.

Пожарът гори между промишлената зона и кв. Райково.

Пушекът от пожара се разстила почти над целия град.

По първоначални данни огънят е обхванал около 300 дка борова гора във високата част над Смолян.

Към гасенето на пожара са се включили и много доброволци, уточни кметът Мелемов. 

Създадена е организация за овладяване на пожара, в която са включени около 40 пожарникари и спасители, съобщават от пресцентъра на МВР. 

Обновена към 17:30 - Пожарът е вече локализиран и разрастването му е прекратено.

Над 200 човека са мобилизирани и по думите на кмета Мелемов, цитиран от bTV, "най-лошото вече е минало".

Обновена към 19:30 - Локализиран е пожарът над смолянския квартал „Райково”, каза пред агенция "Фокус" инж. Венцислав Фурлански, директор на Регионална дирекция по горите – Смолян.

Той заяви, че в момента се прави организация за дежурства, за да може по целия фронт да има хора, които да следят пожара да не се разрасне от огнищата, които са вътре и да няма притеснение за възникване на вторично запалване.

"Към момента има хора по цялото му протежение и няма никаква опасност той да се възпламени, но трябва да бъдат поддържани дежурства докато загаснат всички огнища. Все още има малки огнища в гората, но вече е създадена гарнизонна ивица, като има един буфер, който трябва да бъде поддържан, за да може това, което и вътре, и гори да приключи.", заяви още инж. Фурлански, като увери, че вече няма никаква опасност пожарът отново да се разгори.