OffNews.bg

Арестуваха в Солун българи, копирали 665 карти и източили 650 хиляди евро

Служители на гръцката полиция са арестували двама българи, членове на престъпна мрежа, която се е занимавала с прихващане на данни от банкови карти с помощта на скимиращо устройство, монтирано в банкомат в района на Евосмос в Солун. Арестът е станал в събота, 24 септември, съобщи гръцкото издание „Зарпа Нюз“.

Според полицията българите са осъществили контрол над три банкомата в Солун – в Евосмос, Неаполи и Харилау, като идеята е била да копират картите на клиенти и да създадат техни клонинги.

Гръцката полиция обяснява, че българите са поставяли скимиращи механизми в слотовете за карти на банкоматите и специална пластмасова капачка, в която са били монтирани микросхема и камера, залепени за горната част на банкомата, така че да запишат набирането на пин кода за всяка съответна карта в момента, в който собственикът й го набира.

Двамата чужденци са били заловени след подадена жалба от потърпевши.

Установено било, че АТМ-ите са били манипулирани през периода от 16 до 18 септември, като за това време са били копирани данните от най-малко 665 банкови карти. Всички те са блокирани от съответните банки.

Щетите, според гръцките полицейски органи възлизат на повече от 650 хиляди евро. Арестуваните българи са на възраст 36 и 51 години. Срещу двамата, както и срещу още един техен съучастник е образувано досъдебно производство за участие в организирана престъпна група, измама, компютърни престъпления, възпрепятстване на работата на информационни системи и нарушаване на Закона за личните данни.