OffNews.bg

Акции срещу купуването на гласове и в Ботевград и Плевен (обновена)

Акции срещу купуването на гласове се провеждат в Ботевград и Плевен днес. Претърсват се частни домове, проверяват се и автомобили.

Акцията в Ботевград е част от засилените действия на МВР във връзка с предстоящите избори в неделя, уточнява БНТ. Подобни акции се провеждат в много градове в страната. 

"На този етап в операцията участват 7 екипа, като по-късно ще се включат още два. Към момента няма задържани и няма констатирани нарушения. Акцията ще продължи през целия ден", заяви Здравко Йотов, директор на Областната дирекция на МВР в града. 

Сигналите за тези избори са по-малко, отколкото при предходните, уточняват от МВР, съобщи бТВ. 

Специализирана акция в Плевен също започна рано тази сутрин. Включени са сили на всички районни управления, Криминална, Икономическа, Пътна и Охранителна полиция и Зонално жандармерийско управление – Плевен, предаде БТА. 

В акцията участват служители на Държавното горско стопанство, Българската агенция за безопасност на храните, Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите, Националната агенция за приходите и Регионалната здравна инспекция.

На осем места в областта са извършени претърсвания. Акцията е за противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите, криминални престъпления, шофиране след употреба на алкохол и наркотици и други.

На някои от адресите, проверени до момента, са намерени откраднати вещи и наркотици. Задържани са четирима души. Едно от селата, в които се извършват проверки днес, е Буковлък. Там се извършват претърсвания на три адреса.

Полицейските действия ще продължат през целия ден. На различни места в областта са изградени контролно-пропускателни пунктове, на които се спират за проверки автомобили.

Акция се провежда и в Софийска област, като са задържани 16 души. 

В операцията участват служители на областната дирекция и 11-те районни управления и е за превенция на нарушенията на изборното законодателство. Паралелно с това полицейските действия са насочени и към противодействие на конвенционалната престъпност, стабилизиране на средата за сигурност, осигуряване на добър обществен ред и пътна безопасност.

Обект на контрол са лица, моторни превозни средства, частни адреси, търговски обекти, заложни къщи и др. Извършват се активни проверки по придобита информация за подготвяни престъпления против политическите права на гражданите.