OffNews.bg

Проф. Милена Стефанова: Новите месии Петков и Василев правят рисков проект в център-ляво

Новите двама месии, както се опитват да ги представят, ще се устремят към създаването на проект, който по-скоро ще се намира в център-ляво. Този роден в полуистина проект ще е рисков за президента Радев, както и за самите тях. 

Това заяви политологът проф. Милена Стефанова пред БНР по повод влизането в предизборната надпревара на доскорошните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

Според нея еманципирането на двамата и включването им в активна надпревара са рискови, тъй като Петков е натрупал негативи с канадското си гражданство, както и с някои свои "наивни" изказвания.

"Откъде се появиха тези хора в орбитата на президента? Все така се питам и нямам отговор на този въпрос. Факт е, че двамата събраха значителна подкрепа още в началото, рязко им скочи рейтинга", коментира тя. 

По думите ѝ ставаме свидетели на "нов инженерен проект", с който се прави опит да се измести част от тежестта на "Има такъв народ", които са се доказали като "очевидно непродутивна формация".

Според проф. Стефанова проектът на Петков и Василев може да откъсне гласове от всяка от шестте представени в парламента партии, тъй като много избиратели от целия спектър са разочаровани. 

"Все пак най-големият дефицит е при "Има такъв народ", натрупа се разочарование от поведението на тази партия в двата кратки парламента", обобщи тя. 

Милена Стефанова смята, че много от системните партии са закъснели с обявяването на своите кандидати, тъй като никой не е знаел дали президентските избори ще се проведат 2 в 1 с парламентарните. 

"На Радев хич не му се искаше да съвпадат, но това е всъщност разумното решение. Сега ако иска да спечели втори мандат, той ще търси по-широка подкрепа", каза тя. 

Проф. Стефанова мисли, че президентът е имал шанс да смени и други министри от състава на новия служебен кабинет, но това щеше да бъде знак към обществото, че първоначалният му подбор не е бил сполучлив.

Тя очаква през следващите два месеца ежедневната политическата реторика да се състои от положителното говорене и заклеймяване на миналото. 

"Нестабилност в партийната система ще има още известно време, наблюдаваме преструктуриране на партийната система", каза още проф. Милена Стефанова.