Задържаха серийни обирджии на храмове в Русенско

OFFNews 07 ноември 2019 в 16:18 2087 0

Двама мъже са задържани за серия от кражби от храмове в Русенско, съобщи МВР.

При съвместна акция на областните дирекции в Русе, Търговище и ГД “Национална полиция“ са иззети множество икони, църковна утвар, както и инструменти за взлом.

Акцията е организирана, след като в края на миналата и началото на тази седмица в полицията са постъпили сигнали за кражби от православни храмове в Русенска област. Криминалистите са установили, че между 24 октомври до 6 ноември в църквите в няколко русенски села -  Пет кладенци, Острица, Каран Върбовка, Кацелово и Пепелина, е проникнато чрез взлом. Халките на катинарите били срязани, а металните решетки - разбити.

В църквата на с. Пепелина са извършени две посегателства. От всички храмове са установени кражби. Отнети са парични средства от дарения, с неустановена към момента обща стойност. В едната от църквите събраните дарения са били около 100 лв. Откраднати са общо 30 броя икони от църковните олтари, като най-голямата е с размер 110 на 74 см, църковни одежди и други предмети.

Извършители  са 45-годишен мъж от гр. Опака и 49-годишен мъж от търговишкото село Водица. Двамата са известни на органите на реда. До момента полицаите са открили и иззели 19 икони, свещници, множество инструменти за взлом и други вещи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!