Задържаха рецидивиста, ограбил двама пенсионери с измама, че е пощенски служител

OFFNews 12 декември 2020 в 11:40 3009 0

Снимка Фейсбук

Възрастен човек е бил измамен от мъж, представил се за служител в пощенски клон. Инцидентът е станал в четвъртък столичния квартал "Гео Милев".

В рамките само на един час, в същия квартал е пострадал и още един пенсионер, измамен от същия мъж и по същата схема.

Измамникът се е представил за служител на пощата, като обяснил, че са му дадени 50 лв. по-малко от пенсията. Поискал да преброи сумата, а след това върнал парите на пенсионерите, но със съответно 400 и 300 лв. по-малко.

Извършителят е задържан, предстои прокуратурата да поиска постоянен арест. Повдигнато му е обвинение за измама в условие на опасен рецидив, за което се предвижда от 3 до 10 години затвор. Сумите са възстановени на пострадалите.

По думите на директора на СДВР старши комисар Георги Хаджиев, задържаният е рецидивист с 8 осъдителни присъди, последната от които е изтърпяна преди 8 месеца.

"Този случай ни извади извън кожата, защото такъв тип измами представляват и посегателство върху достойнството на един възрастен човек. Нулева толерантност към подобни престъпления", заяви той.

Комисар Хаджиев апелира възрастните хора да бъдат изключително предпазливи и да не бъдат толкова доверчиви с непознати и по телефона.

Районният прокурор на София Невена Зартова благодари за реакцията на гражданите, съдействали за подаване на сигнала, както и на СДВР – за навременните действия по разследването, довели до бързото задържане на извършителя на деянието и впоследствие – до повдигането на обвинение спрямо него.

Минути след обира, потребители на Фейсбук разпространиха в социалната мрежа видео и снимки от местопрестъплението, от които ясно се вижда номера на автомобила на извършителя. Живущите в кв. Гео Милев организираха и кампания за възстановяване на загубените средства на възрастните хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews