Задържаха началничката на образователното управление в Стара Загора

OFFNews 02 ноември 2023 в 10:45 18565 0

Татяна Димитрова

Снимка РУО-Стара Загора

Татяна Димитрова

Задържана е шефката на Регионалното управление на образованието в Стара Загора Татяна Димитрова, предаде БНТ.

Към момента няма информация за естеството на разследването срещу нея. Известно е само, че то се провежда от ГДБОП и е под наблюдението на Окръжната прокуратура в Стара Загора.

Акцията не се провежда съвместно с полицията, показа проверка на OFFNews. От Областната дирекция на МВР в Стара Загора отрекоха пред наш репортер да работят по такъв случай. От Окръжната прокуратура заявиха, че информация ще бъда дадена по преценка на административния прокурор.

Няколко часа след информацията за задържането от прокуратурата в Стара Загора съобщиха, че в сградата на РУО се извършават процесуално-следствени действия. Събират се доказателства за престъпление от общ характер.

Най-малко трима експерти са призовани за свидетели. Райна Калоянова – старши експерт по предучилищно образование, обясни, че служители на ГДБОП са влезли в сградата в началото на работния ден и са връчвали призовки.

"Все още не знаем за какво става въпрос. Изнасят се документи. Аз и колегите ми сме призовани за свидетели", каза тя. 

Разследващите смятат, че е оказван натиск върху директори на учебни заведения да сключват договори за доставка на закуски, канцеларски материали и ремонти, както и да се извършват проверки по фалшиви жалби. Предполага се, че партньор в престъпната схема е свързан с фирма за доставка на храна.

Димитрова бе отстранена през май 2022 г. Тогава самата тя обясни, че е уволнена дисциплинарно във връзка с извършени проверки през януари и с допуснати нарушения на директори на училища, без да разясни какво конкретно има предвид. Година по-късно - през юни 2023 г., тя бе възстановена на поста след обжалване пред Върховния административен съд, който я върна на поста.

"Със заповед на министъра на образованието и науката съм възстановена на длъжността, заемана преди уволнението – началник на Регионалното управление на образованието и от днес изпълнявам длъжността. РУО е институция, която работи неспирно. Заварвам работна обстановка с бързи темпове и аз се включвам в нея", каза тогава Татяна Димитрова пред БНР.

OFFNews изпрати въпроси във връзка със случая и до Министерството на образованието и науката и очакваме отговорите му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!