Задържаха банда от 12 души, изнасяли оръжия за Росгвардия, Ахмат и ЧВК Вагнер

OFFNews 10 октомври 2023 в 17:42 5958 4

Снимка МВР

12 души - част от престъпна група, са задържани за изнасяне на военни изделия за Русия, съобщи заместник-главният прокурор Мария Павлова на брифинг.

От държавното обвинение и МВР дадоха подробности за разкритата организирана престъпна група за опит за износ на стоки с възможна двойна употреба. Нелегалната търговия е извършвана без лиценз.

"На територията на няколко областни града вчера се извършиха множество действия по разследването. Групата е създадена с користна цел - получаване на парична облага. Занимава се с износ на стоки двойна употреба от България към Русия в нарушение на наложените от ЕС санкции във връзка с войната в Украйна", добави Павлова.

По думите ѝ един от организаторите е регистрирал търговско дружество в Пловдив, което е закупувало различни по вид стоки с двойна употреба за общо 4 млн. лева - оптични прицели, балистични измерватели, авиационни радиостанции и други, които са складирани в жилище.

Зам.-главният прокурор обясни, че в жилището стоките са преопаковани и подготвяни за износ от през летище София за Русия.

На петима от задържаните са повдигнати обвинения. Трима от 12-те арестувани са от Русия и от Беларус, каза главният секретар на МВР Живко Коцев. Действията по разкриването на групата са проведени на територията на цялата страна - София, Пловдив, Варна и Велико Търново, уточни Коцев.

"Военните изделия не са използвани за армията на Русия, а за специалните части, който са в Украйна", добави председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев. Той допълни, че в ДАНС е получена оперативна информация за незаконен трансфер на стоки с възможна двойна употреба.

Шефът на ДАНС каза още, че възможните крайни потребител са елитните войски - "26-и отряд със специално предназначение, по-известен като Росгвардия, военно-морската пехота и формирования като "Вагнер".

Групата е оперирала и на територията на Великобритания, Швейцария, Сърбия, Сингапур, ОАЕ и др. В основата й стоели руските граждани, които са финансирали доставките. Те не са постоянно пребиваващи у нас.

От прокуратурата показаха и схема на работата на групата: 

Бе показано и къде са доставяни оръжията: 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

11.10 2023 в 08:26

бърза процедура, и разстрел ли беше за предатели? така по крайно дясно и патреотичо методче

1000

3

Зла свекърва

10.10 2023 в 19:41

Как се наричат хора, които подпомагат военно държава, която ни е обявила за неприятелска? Предатели.

И къде са яростните реакции на копейките срещу тези национални предатели? - Няма такива. Те самите участват в предателски схеми.

345

2

Джендо Джедев

10.10 2023 в 18:59

Нормално - една престъпна група снабдява друга с оръжия. Единственото смешно е, че едната ОПГ се бие в гърдите, че е Могучая и вторая армия в мире. Бахти т@шака, баце! :D

3714

1

GB

10.10 2023 в 18:30

Поне 10 частни военни компании в русия?!
Не са ли забранени?

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика