Взривът във ВМЗ Сопот бил по вина на работник

Юлиан Христов 18 януари 2012 в 12:02 2461 0

ВМЗ Сопот
ВМЗ Сопот

Взривът във ВМЗ Сопот на 10 януари, при който пострадаха трима души, е станал по вина на работник. Причината за инцидента е недобре почистена пресформа, с която се е работило, съобщи Атанас Чернаев, директор на Инспекцията по труда в Пловдив. В пресформата е имало остатъци и при поставянето на новото взривно вещество се е възпроизвел взрив. До там се е стигнало заради неспазване на изискванията на технологичната дисциплина, като грешката е допусната от работника. В конкретния случай няма да има санкции за предприятието. Въпреки това от Инспекцията са направили проверки в предприятието, като са усановени други нарушения, които нямат общо с инцидента, но са свързани с безопасността на труда.

На ръководството на предприятието ще бъдат наложени санкции в размер на 1500 до 15 000 лева. Издадени са и предписания за провеждане на обучения в завода съобразно с изискванията на действаща Наредба от 2009 година.

При взрива в цеха в село Иганово пострадаха трима души. По-тежко пострада 54-годишен мъж, който имаше разкъсвания и контузии в лявата част на шията, както и разкъсвания на два от пръстите на дясната ръка.

Ден след това - на 11 януари, една жена загина, а мъж беше ранен след взрив в частна фирма за боеприпаси до габровското село Чарково тази сутрин. 49-годишната жена почина на място от получените разкъсвания от взрива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови