Взривът във Варна: откриха останки от втора жертва, 7 са в болница, проверяват годен ли е блокът за обитаване

OFFNews 13 януари 2020 в 12:09 7931 0

Снимка БГНЕС

Има и втора жертва на взрива и последвалия пожар в жилищен блок във Варна тази сутрин. 18 души са били отведени в токсикология. В болници са четири жени и три деца. Напълно са унищожени два апартамента, трети е с големи щети. На практика третият етаж е почти унищожен. Все още не е ясно дали блокът е годен за обитаване. Всички живущи в него са евакуирани.

Това стана ясно на брифинг, който дадоха окръжният прокурор Красимир Конов, директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Даниел Пашов и кметът Иван Портних, съобщава БНР.

Образувано е досъдебно производство. Ще се разбере какво е било взривното вещество, когато се направи проба след започването на огледа, който ще продължи 4-5 часа, казаха от МВР.

Взривил се е апартаментът на 4-ия етаж на 67-годишният бивш служител на МВР Веселин Димитров. В жилището са намерени човешки останки. Все още не може да каже коя е жертвата. Втората загинала е 53-годишна жена на име Марияна, която живеела в съседство с Веселин. От вълната се срутила вътрешна стена на жилището ѝ и вероятно това я е убило.

Според съседи взривовете са били два, а не един.

Снощи някои от тях забелязали, че мъжът изнася багажа си от апартамента, собственост на жената, с която живеел на семейни начала - пише moreto.net. Срещу него преди седмица била издадена ограничителна заповед заради домашно насилие. Мъжът е бил военен, след това е работил в полицията, откъдето е бил дисциплинарно уволнен през 1995 г. за корупция. Той е обявен за издирване от ОД на МВР. Във връзка с ограничителната заповед срещу мъжа жената е била настанена в кризисен център.

Прозорците на съседните апартаменти са изцяло опушени и избити.

Жилището се намира във вход 3 на бл. 302 на кв. "Владислав Варненчик" във Варна. 

18 души от блока са били отведени в токсикология. Няма опасност за живота на настанените в две болници. В тежко състояние е жена на 82 г.

Пострадалите семейства ще бъдат настанени другаде, след което ще се провери конструкцията на сградата, каза кметът Портних.

“Имаме готовност за настаняване на семействата, които имат нужда. До момента едно е проявило желание. Проследяваме и хората, които в момента са в болница, след като излязат от там какви нужди ще имат. И непосредствено след отдимяването на сградата ще бъде възложена и конструктивна експертиза“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови