Внимание: Фалшиви имейли от НАП приканват към доброволно плащане

OFFNews 31 октомври 2019 в 13:53 6072 0

Снимка Pixabay

НАП предупреди за нова вълна от фалшиви имейли от нейно име, които призовават получателите за "доброволно плащане".

Писмата приканват потребителите да отворят прикачен файл, в който, според описанието към него, се съдържа информация за изпълнително дело, банкови сметки, срокове и суми за плащане.

От НАП предупреждават, че това представлява класическа форма на „фишинг“ - атака, чрез която се цели измама и събиране на данни.

Текстът на фалшивите електронни съобщения гласи:

Здравейте,

Търсим ви във връзка с извършени от Вас сделки с криптовалута. Тъй като криптовалутите са финансов актив по смисъла на ЗДДС, сделките, добивът, трансферът и плащанията с криптовалута трябва да бъдат декларирани в съответната данъчна декларация. Приложно Ви изпращаме Съобщение за доброволно изпълнение, в което ще откриете размера на задълженията, номерът на изпълнителното дело, както и банковата сметка за принудително събиране на публични вземания. При непогасяване на задълженията, доброволно, в дължимия срок, задължението ще бъде събра но принудително от държавата, заедно с лихвите и разходите за това. Срокът за доброволно изпълнение е 7 (седем) дни след получаване на поканата.

От НАП съветват клиентите си да изтрият веднага писмо с подобно съдържание, а ако са го отворили, да сканират компютъра си с актуална версия на антивирусна програма.

От приходната агенция припомнят, че имейлите, които официално изпраща институцията, са персонализирани и че по никакъв повод не следва да се предоставя информация в имейл кореспонденция за банкови сметки, номера на банкови карти и друга чувствителна финансова информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови