Васил Божков е задържан на летището в София

OFFNews 25 август 2023 в 16:02 9042 7

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Божков бе отведен с автомобил на съдебната власт

Васил Божков е арестуван на летището в София, каза пред журналисти адвокатът му Стоян Баумайер. 

В 15:10 ч. Божков написа във фейсбук, че е кацнал и "има среща с бухалките".

Адвокатът заяви, че до 23 август Васил Божков не е имал разрешение от властите на Абу Даби да напуска страната от съображения за сигурност. Баумайер уточни, че предстои Божков да бъде отведен за преглед в МВР болница, след това ще бъде арестуван за 24 часа от МВР и за 72 часа от прокуратурата. Към момента не е ясно дали хазартният бос ще бъде разпитван днес.

Запитан защо клиентът му се връща в този момент в страната и има ли нещо общо между решението му и убийството на Алексей Петров той каза, че двамата нямат нищо общо и имената им не се свързват по никакъв начин. Баумайер добави, че единствената причина Божков да се върне в България е да изчисти името си.

Предприемачът и създател на "Българско лято" тази сутрин съобщи, че лети за България и се прибира. След това днес министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че хазартният бос ще бъде задържан, когато кацне в България. Междувременно от Софийска градска прокуратура разясниха, че Божков е обявен за издирване и  ако се върне, би трябвало да бъде задържан от "Гранична полиция". Спрямо него има наложена мярка за задържане за срок до 72 часа.

Божков напусна страната през 2020 г., като от този момент се намираше в Дубай. В началото на лятото тази година се появи информация, че хазартният бос ще се върне в страната през ГКПП Кулата. Имаше предположения, че бизнесменът може да стане защитен свидетел на прокуратурата по други дела, срещу показания за корупционни процеси по висшите етажи на властта в България. 

Прокуратурата повдигна първоначално на бизнесмена 7 обвинения, които с времето се увеличиха до 19, включително за ръководство на организирана престъпна група, сформирана с цел изнудване, принуда, данъчни престъпления, пране на пари и длъжностни престъпления, които впоследствие нарастват до осемнайсет. Разпитани са над 200 свидетели, възложени са финансови инспекции на АДФИ, които са установили нанесени на бюджета щети в размер на 556 872 283,00 лв.

Наблюдаващите прокурори са разпоредили данъчни ревизии, част от които все още не са приключили. Изпратени са 18 Европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до САЩ, Великобритания, Швейцария, Австрия, Гърция, Румъния, Кипър, Франция, Люксембург, Полша, Малта, Унгария, Китай, Албания, Молдова, Монголия, Грузия, като само част от тях са изпълнени.

На 16 май т. г. Васил Божков обяви, че е готов да се върне в България. "Наглостта на Борисов отстъпи пред страха му. Има защо да се страхува. Готов съм да се върна в България като защитен свидетел", написа той във Фейсбук. Това се случи на фона на сътресенията по високите етажи на прокуратурата. Ден по-рано главният прокурор Иван Гешев беше обявил, че няма да подаде оставка и даде заявка "да измита политическия боклук от парламента". Хазартният бос, който от 2020 г. се намира в Дубай, коментира този казус така: "Понякога разкаялият се грешник може да бъде по-ценен от светец."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

788

7

jorj

25.08 2023 в 22:17

Големи събития! Гръмнат алексейчо, получим Нургюл, кацне васко, излетим първи от Валенсия, ааа да спрем да се моча ме... и почваме да се заМая ваме!
НА КЪДЕ ВЪРВИМ, В ЕС ИЛИ В МОСКОВЯТА ЕВРАЗИЙСКА?!!!!!!

22548

6

dolivo

25.08 2023 в 21:33

ами да се фокусират върху данъчните измами и ще лежи много

другите - ще има отводи много, и свидетели умрели или с амнезия...

щото тая гад е убиец без скрупулен

1730

5

Ivan

25.08 2023 в 19:27

Черепът ще сподели публично неприятни моменти в общуването си с правителствата на ГЕРБ в продължение на 12-13 години. Ще пропусне общуването с правителствата от 1990, първоначалното натрупване на капитала, до идването на ГЕРБ, ще индуцира скандал, чийто изход е: чао на правителството. И пак лумпенът Радев ще назначава правитеулство. Просто кукловодите изчерпаха номерата си, а и руският урод дава фира.

135

4

Far Rider

25.08 2023 в 19:03

Спете спокойно. И на него като на Мухобойко ще му се размине.

89

3

bat.galin

25.08 2023 в 17:22

банкянския бай фалос бил в листа на пасажерите за обратния полет.

14048

2

voododoll

25.08 2023 в 16:50

Тоя да не се помисли на Навални!?

14469

1

случайно прочетох

25.08 2023 в 16:15

Делян Добрев, Севда, посрещнали ли са го или си събират багажа за следствения арест?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика