Украйна се надява на износ на 500 000 т. зърно на месец през Дунав след освобождаването на Змийския остров

Ангел Марковски 13 юли 2022 в 11:16 2149 0

Струпване на кораби в Черно море на 13 юли пред началото на двата канала на Дунав и положението на освободения Змийски остров.

Снимка marinetraffic.com

Струпване на кораби в Черно море на 13 юли пред началото на двата канала на Дунав и положението на освободения Змийски остров.

Украйна се надява, че освобождаването на Змийския остров от руските войски и започването на корабния трафик по ръкава Быстрый (по който минава границата с Румъния бел. авт.) в делтата на Дунав, както и увеличаването на пропускателната способност на ръкава Сулина в сътрудничество с румънците, ще увеличат износа на украинско зърно с 500 000 тона месечно.

Украинското министерство на инфраструктурата съобщи във вторник, че през последните дни през ръкава Быстрый вече са преминали 16 кораба към три украински пристанища на Дунав.

В същото време министерството отбелязва, че капацитетът на ръкава е само 4 кораба на ден.

"Преговаряме с румънските си колеги и с представители на Европейската комисия за увеличаване на броя на преминаванията през протока Сулина. При тези условия и наличието на път през ръкава на Быстрый очакваме, че до седмица задръстванията по пътищата ще бъдат премахнати и ще можем да увеличим месечния износ на зърно на 500 хил. тона", - цитира пресслужбата на министерството заместник-министър Юрий Васков.

В същото време тези половин милион тона, според изчисленията на Министерството на инфраструктурата, са само 1/11 от дефицита на експортния капацитет, причинен от войната и блокадата на основните украински морски пристанища. През април например е било възможно да се изнесат 2,5 млн. тона продукти, посочва министерството, докато месечната потребност от износ е 8 млн. тона.

 Украинският външен министър Дмитрий Кулеба заяви, че Украйна се надява на бърз износ на зърно, в интервю за испанския вестник El Pais.

Днес Русия, Украйна, Турция и представители на ООН ще преговарят в Истанбул за сигурността на износа на украински селскостопански продукти. По-рано украинските власти съобщиха, че първите кораби са успели да натоварят зърно и да отплават през Черно море. Властите на страната обърнаха внимание, че това се е случило след освобождаването на Змийския остров.

"Украйна е готова да изнася зърното си на международния пазар. Намираме се на две крачки от постигането на споразумение с Русия, в последната фаза, и сега всичко зависи от нея. Ако наистина искат, износът на зърно ще започне скоро", казва Кулеба. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови