Удар в дърво е причинило падането на хеликоптера край Гърмен

OFFNews 23 септември 2023 в 16:24 2509 3

Парче от разбилия се хеликоптер.

Снимка БГНЕС/Божидар Стоилов

Парче от разбилия се хеликоптер.

Хеликоптерът, който се разби вчера сутринта в дере край Гърмен минути след излитане, се е ударил в дърво, преди да набере височина, за да излезе от гъстата мъгла. Такова е временното заключение на експертите, разследващи причините за инцидента.

При огледа на местопроизшествието, което продължава и в момента, е установено, че хеликоптерът се е разбил от удар, тъй като останките от него са били много раздробени. Пилотът е правил опит да излезе над гъстата мъгла, дори завивайки в обратна посока на полета към Пловдив, каза Христо Христов от разследващия екип, цитиран от БНР.

"Най-вероятно причината е временна загуба на ориентировка поради попадане в сложна метеорологична обстановка", обясни той.

Според разследващите системата за разпръскване, прикрепена към селскостопанската летателна машина, се е ударила във високо дърво и пилотът е загубил управлението на хеликоптера.

"Много стръмен е скатът, около 50-60 градуса наклон. Хеликоптерът подходил и има един бор, който е на 5 метра най-високата част, който е закачил със страничната система за оросяване, следствие на което се срива самолетът надолу по ската", посочи още Христов.

Разследването на място продължава, като междувременно се разчистват останките от хеликоптера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2500

3

Козон

23.09 2023 в 19:06

Други възможни причини: механична повреда на хеликоптера, липса на гориво, човешка грешка (тя спада към липсата на ориентиране, ако не е здравословна). Липсата на пламък може да подскаже и една от причините, които изброих.

2500

2

Козон

23.09 2023 в 18:51

Ударът в дърво е следствие на причината, а тя е неориентираността на хеликоптера в околното пространство. Въпрос: кой циганин е откраднал приборите за ориентация?

1000

1

Nib

23.09 2023 в 17:41

Временното заключение на експертите, разследващи причините за инцидента: катастрофата е поради "падане на земята", а пилота е загинал поради "смърт"....много "професионално".....
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика