Ученичка спаси шофьор на тролейбус и предотврати катастрофа

OFFNews 18 януари 2016 в 14:19 12536 11

Шофьорът Филип и спасилата го ученичка Мария. Снимка:topnovini.bg

Петнадесетгодишната Мария Звездева е предотвратила катастрофа на тролейбус в Стара Загора, след като е направила изкуствено дишане на припадналия зад волана шофьор, съобщи БТА.

Преди това момичето е успяло да спре движещото се превозно средство.

Инцидентът е станал в петък миналата седмица, а днес Мария Звездева ще бъде наградена на специална церемония в спортното училище "Тодор Каблешков", където учи, съобщиха от учебното заведение.

Мария се е прибирала от училището в социалния дом, където живее, с тролейбус 36, когато шофьорът припада на волана. За секунди тя успяла да спре движещия се тролей и да свести шофьора му, след като му направила изкуствено дишане. Така е спасила от по-тежък инцидент и гражданите, които са пътували в тролейбуса.

От 9 години тя живее в Дом "Мария Терезия" в Стара Загора, разказва за БТА Латинка Петрова, директор на дома. Момичето учи плуване и иска да стане учителка по физическо възпитание. Познава правилата за бърза помощ от училището, допълни Петрова.

Днес в Спортното училище Мария бе наградена с грамота за благородната си постъпка.

"Никой не ме е учил специално как се оказва първа помощ. Но майка ми е астматичка и съм виждала как постъпват нейни приятели, когато е получавала, макар и рядко, припадъци - първо проверяват дали не си е глътнала езика. Така направих и аз, мъжът бе паднал по очи върху волана и наистина си беше глътнал езика. Беше почнал да пожълтява. Не ме беше страх", разказа момичето. След това тя успокоила мъжа, намерила и вода и го напръскала.

"На тръгване от последната спирка всичко беше нормално, шегувахме се с кондурката. На спирката до бившия ресторант "Тракия", както обикновено, се качиха група ученици от Спортното училище, с тях в тролея винаги е весело. Малко преди да стигнем до следващата спирка, усетих, че ми става много лошо. Едва успях да спра тролея, дори съм завил подсъзнателно вляво и съм препречил улицата. После съм припаднал и не помня нищо. Когато се осъзнах, това момиче се беше надвесило над мен", разказва от своя страна шофьорът Филип, който има 18-годишен стаж.

След това той разбрал, че припадъкът се дължи на събиране на двете граници на кръвното налягане.

Шофьорът дойде лично да благодари на Мария в училището, съобщи starazagora.topnovini.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Предизборно със Светльо Витков