Трус с магнитуд 4,8 предизвика паника в Южна Турция

OFFNews 09 ноември 2023 в 09:24 1060 0

Провинция Хатай

Снимка Getty Images

Провинция Хатай непосредствено след земетресенията от 6 февруари 2023 г.

Земетресение с магнитуд 4,8 по Рихтер е било регистрирано тази сутрин в окръг Хатай, Южна Турция, съобщи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

Трусът е станал в 5:32 ч. местно време (4:32 българско) и е бил усетен и в околните райони.

Земетресението, с епицентър в района на град Къръкхан, е предизвикало паника сред населението на Хатай, както и на близките окръзи Адана, Газиантеп и Османийе.

По първоначални сведения няма щети от труса.

Епицентърът е бил на дълбочина 8,28 км.

Министърът на вътрешните работи Али Йерликая заяви, че екипите на всички ресорни институции, и най-вече АФАД, са на терен и извършват обследване, а властите следят изкъсо развоя на ситуацията.

Сеизмолози предполагат, че става дума за вторичен трус, част от продължаващата сеизмична активност, наблюдавана в региона след разрушителните земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 в Южна Турция през февруари. Според проф. Шукрю Ерсой е възможно и това земетресение от 4,8 степен да бъде последвано от по-леки трусове до 4-та степен.

Хатай бе сред най-тежко засегнатите турски окръзи при двете земетресения на 6 февруари с епицентър в турския окръг Кахраманмараш. Над 50 000 души загинаха в Турция при тези трусове, а тежко пострада и съседна Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!