Трима задържани за набиране на донори на кръв в Русе

Участниците в схемата искали от близки на нуждаещи се между 300 и 600 лева за всяка банка кръв

OFFNews 05 октомври 2023 в 12:11 1247 3

ГДБОП

Снимка Архив

ГДБОП

Трима души са задържани и са им повдигнати обвинения за набиране на донори на кръв в Русе, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

При акция на ГДБОП е разбита трупа, която координирала набирането на донори на кръв срещу заплащане. Участниците в схемата ежедневно стояли около болницата в Русе, за да предлагат на роднини на пациенти осигуряването на необходимото количество кръв.

Когато близки на нуждаещите се съгласявали, задържаните осигурявали подбран от тях донор със съответната кръвна група - обикновено със затруднено финансово състояние и с нисък социален статус, който получавал за това и малка сума.

След осъщественото "донорство" от Центъра за трансфузионна хематология се извършвала заверка на издадената от болницата служебна бележка за даденото количество кръв за определен реципиент, която донорът връщал на дилъра, а той от своя страна я предавал на близките на болния, като искали между 300 и 600 лева за всяка банка в зависимост от кръвната група и резус фактор.

Организираната група "работела" с предварително изготвени от тях списъци с имена, съответна кръвна група, ЕГН, телефонен номер, дата на последно кръводаряване и дата за следващо възможно – след 3 месеца.

Извършени са обиски и претърсвания на три адреса. Иззети са четири тефтера и две тетрадки с изписани данни и кръвни групи, множество визитки, картонче с пореден номер от Центъра за трансфузионна хематология в Русе, формуляри за кръводаряване за конкретни пациенти, 4 мобилни телефона. Разпитани са свидетели.

След 24-часово задържане на тримата участници в организираната престъпна група е повдигнато обвинение и им е наложена е мярка за неотклонение „парична гаранция".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

4

Johnny B Goode

05.10 2023 в 16:25

Медали трябва да им дадат, че помагат на тази сбъркана система, не да ги арестуват.
Преди две години при посещение в БГ заведох майка си на планова операция. Ден преди операцията от болницата ми се обадиха, че трябва бележка за кръводаряване, иначе няма операция. Тичам до центъра по кръводаряване, там ми казват "не можеш да да дадеш кръв, правили са ти ковид ваксинация преди две седмици". Питам какво да правя, "ами не ни интересува". Питам болницата какво да правя - "ами не ни интересува, намери някой роднина". Ами като нямам роднини? Пропада операцията....
Та да са живи и здрави арестуваните, сигурно доста в моето положение са спасили от БГ абсурдите.

-1395

2

Гьорче2

05.10 2023 в 15:08

От една страна леко Зловещо и Аморално, но от друга, когато Човек е в БЕДА и ОТЧАЯН, а Системата БАВНА и ТРОМАВА и БЕЗОТГОВОРНА, то се получава така, че всъщност тези "Търговци" Дават ШАНС, ДАВАТ ВЪЗМОЖНОСТ, СПАСЯВАТ ЖИВОТИ!

Нека Попитат КЛИЕНТИТЕ им как се Чувстват и дали са УДОВЛЕТВОРЕНИ!

Сложен Казус!

-1395

1

Гьорче2

05.10 2023 в 15:03

Вампири, сир!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика