Тормоз в училищен автобус, плюят и бият по-малките

OFFNews 25 март 2016 в 09:25 4649 5

Ученици тероризират ежедневно по-малките деца в училищен микробус в Ямболско. Никой не гарантира сигурността на децата, които пътуват 20 минути от село Палаузово до близкия град Стралджа. 

Имало е и кражби, споделя Керанка Стоянова, майка на две деца, пред бТВ. Жената добавя, че синът ѝ се е връщал без маратонки и без карта на телефона. „Постоянно съм свидетел на агресия“, казва тя.

Бой и агресия имало и към петокласника в СОУ „П. Яворов“ Иван Ганчев, твърди майка му. Пътят до училище и обратно се е превърнал в кошмар за момчето. „Нормално ли е да му викат гей? Връща се целият в плюнки и храчки“, възмущава се жената. Иван разказва, че всеки ден е удрян с юмруци по главата. 

„Искам да спре това, дето го тормозят. Всъщност да спре всичкото насилие“, казва четвъртокласникът Стоян Димов и признава, че и той е бил удрян, „но си мълча, какво да правя?“. „Бутали са ме, блъскали са ме, псували са ме“, разказва момчето.

Според помощник-директор на училището – Стоян Георгиев, побойниците са добре познати на ръководството. Те били роднини, а родителите реагирали остро на всяка забележка за поведението им. С едно от момчетата се занимавал обществен възпитател.

„Родителите не поемат никаква отговорност за тези деца, те са абдикирали. Не за пръв път се сблъсквам с проблеми с тези деца, сигурен съм, че няма да е за последен“, казва Георгиев.

Заради побоите в микробуса са инсталирани камери.Въпреки това шофьорът Николай Моллов признава, че често му се налага да спира, за да въдворява ред.

„Слагам ги на местата им, тръгвам, после пак спирам. Друго не мога да направя“, обяснява мъжът.

„Те не се плашат от камерите, не им пука“, казва Иван. Той моли майка си да не пътува повече с автобуса.

По думите на помощник-директора Георгиев в момента не може да се вземат мерки, без да се направят допълнителни разходи, които пък училището няма откъде да възстанови.

Родителите искат с децата да пътува възпитател. Освен, че бюджетът не го позволява, има проблем и с маршрута на микробуса, обяснява Георгиев: „От 13 възпитатели 11 са от Ямбол, последният автобус за Ямбол е в 17:00 ч. Ако някой отиде, няма как да се върне до 17 ч.“.

„Взети са мерки, уведомени са родителите, пуснати са писма. Утре ще дойдат да говорим за проблемното им поведение“, уверява пък педагогическият съветник Стоян Стоянов.

От училището твърдят, че няма да наказват извършителите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови