Смолян и общини в Хасковско бедстват от дъжда (видео)

OFFNews 28 юни 2018 в 14:03 4496 0

Смолян и общини в Хасковско бедстват от дъжда (видео)

Снимка 24smolian.com

Община Смолян и няколко общини в област Хасково обявиха бедствено положение заради дъждовете. 

Със заповед на кмета на община Смолян е обявено бедствено положение на територията на цялата община. На телефон 112 са подадени 15 сигнала за локални наводнения на територията на областта. Основната част от сигналите са концентрирани около речното корито на река Черна. За оказване помощ на регионалната дирекция на пожарната в Смолян е пратен хидро модул от пожарната служба в Пловдив.

В следствие на обилните валежи на територията на община Смолян и залети улици и пътища в резултат на прелели дерета и водостоци е необходимо провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи в община Смолян, съобщават от общината.

Бедствено положение обяви и Чепеларе. Кметът на града в област Смолян Славка Чакърова съобщи, че обстановката в родопското градче е изключително усложнена заради дъждовете. Река Чая е повишила значително нивото си, в района на църквата „Света Богородица“ екипи насипват земна маса и чакъл, за да се изгради дига и да не се предотврати излизането от коритото. В началото на града, в района на пожарната, вода от дере, намиращо се наблизо, е придошла и е наводнила главния път за Асеновград. 

Частично бедствено положение е обявено в района на Ивайловград в 3 села - Ленско, Соколенци и Меден бук. Падналият там пороен дъжд, както и в Симеоновград, е достигнал 100 литра на литра на квадратен метър за последното денонощие.

От началото на денонощието в пожарните служби в страната са получени над 70 сигнала за произшествия, свързани с усложнената метеорологична обстановка. Към момента силите и средствата на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ участват в извършването на 22 аварийно-спасителни дейности. Няма данни за застрашени хора и населени места.

Постъпилите сигнали са предимно за територията на Столична община и областите Пловдив, Пазарджик, София, Смолян. Основната част от тях са за наводнени приземни етажи, мазета, дворове и части от пътна и улична инфраструктура, както и за отстраняване на опасни предмети и паднали дървета.

В област Пловдив екипите са извършили отводнителни дейности на 21 сигнала за наводнени къщи, дворове, подлези, улици, обществени сгради. Отработени са и няколко сигнала за паднали дървета.

След интензивен дъжд в пожарните служби на територията на област Пазарджик са получени над 30 сигнала за произшествия. Основната част от сигналите са за наводнени мазета, както и на приземни етажи на обществени сгради и части от уличната инфраструктура. За по-малко от час пет екипа на пожарната са оказали помощ в 22 от случаите, работата по отводняване на останалите обекти продължава. Сред засегнатите обществени сгради са МБАЛ-Пазарджик и болница Ескулап. Към момента няма данни за бедстващи и пострадали хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!