Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Частично бедствено положение е в сила за 3 села в Ивайловградско

OFFNews 28 юни 2018 в 07:45 2390 0

Частично бедствено положение е в сила за 3 села в Ивайловградско

Частично бедствено положение е обявено в района на Ивайловград в 3 села - Ленско, Соколенци и Меден бук, съобщава БНР. Падналият там пороен дъжд, както и в Симеоновград, е достигнал 100 литра на литра на квадратен метър за последното денонощие.

Придошлите води са разрушили части на пътната настилка до село Ленско, където са се образували дупки по 250 квадратни метра. Второто населено място е село Соколенци, където поради големия водосбор има компрометирана пътна настилка. Част от пътя е непроходим заради натрупани наноси и лепкава кал. В село Меден бук е отнесено половината от пътното платно с ширината на участъка над метър и половина и дължина около 5 метра.

Няма пострадали и бедстващи хора. Екипи работят по захранването с електричество в пет ивайловградски села. Затова и кметът на Ивайловград Диана Овчарова обяви частично бедствено положение:

"Най-разрушен е пътят за село Мандрица и Меден бук, където точно преди него в продължение на 9 метра участъкът от едното пътно платно, което е част от републиканската пътна мрежа, е отнесено от придошлата вода. И всъщност и компрометиран целият подход към пътят, който води към селото, защото това е единствения вход за селото", каза Диана Овчарова.

"Никой нито очакваше, нито предвещаваше да се случи това бедствие, на което станахме свидетели. Небето отново се затъмнява, но се надяваме, че няма да имаме неприятната ситуация. Готови сме да реагираме", добави кметът на Ивайловград , където бедственото положение ще бъде отменено след спиране на обилните валежи.
Направен е и разчет на необходимите финансови средства за преодоляване на кризата.

Спокойно е положението в останалите части на Хасковска област. В момента слаби превалявания има по високите места в района на Тополовград и Минерални бани. Очакваните количества дъжд за тази вечер са от 40 до 60 литра на квадратен метър. Утре ще продължи да вали, като към този момент ток няма само в селата Соколенци и Розино.

За утре е в сила предупредителен "оранжев" код за обилни валежи в цяла България - с изключение на Видин, където кодът е жълт. Очакват се количества до 50 литра на квадратен метър.

Какво разказват хората от най-засегнатото от придошлите води село Ленско - можете да чуете в репортажа на кореспондента ни Дора Атанасова в звуковия файл.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!