Смъртоносният пожар в Петрово се разгоря и вече обхваща 300 дка

OFFNews 05 август 2021 в 11:31 3145 0

Снимка Министерство на отбраната

Пожарът в село Петрово, Сандански се разгоря отново. Той вече е обхванал около 300 дка, съобщава БНТ.

Борбата с огъня продължава на няколко фронта. На място гасят над 130 души - от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП), военни, пожарникари и доброволци, съобщи директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов за БНР.

Вчера двама горски служители загинаха при гасенето на пожара край Петрово. Днес е ден на траур в родните им места Петрич и Кресна. Пострада и трети, който е настанен в "Пирогов".

Днес два от фронтовете са локализирани. "В момента нашите автомобили поливат с вода, за да няма повторно запалване. От третия фронт сега водим един автомобил, който има опция да пусне над 400 дка дълга линия, за да може да го затворим и да обезпечим вече всички фронтове. Очакваме в близките часове да го локализираме. Това обаче не означава, че няма да са хората цял ден там, тъй като високите температури неминуемо ще доведат до повторно запалване на места, което трябва да бъде на момента погасявано“, каза инж. Дамянов.

През нощта на място е имало дежурни екипи. От 5 ч. тази сутрин са се включили 37 военни, съобщава Министерството на отбраната.

Районът е пресечен и трудно достъпен за техника. Горят десетки декари широколистна и иглолистна растителност.

Другите пожари

В област Пловдив трети ден се води борба с пожари в различни райони на Стара планина. Военни от 61-ва механизирана бригада - Карлово са включени в гасенето.

24 военни са на терен при пожара край с. Старосел, Хисаря. Те помагат на пожарникарите и доброволците, за да не пламне огънят отново, информира МО.

В област Хасково гори край с. Свирачи, община Ивайловград. Там работят 20 военни с 5 специализирани автомобила. За момента пожарът е овладян и се извършва обход по периметъра. Около 500 дка широколистна гора и сухи треви са изпепелени.

Локализиран е пожарът в село Беренде, община Драгоман, Софийска област, съобщава директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" в Перник комисар Борис Борисов пред БНР. На място ще остане да дежурен един екип. Предстои оглед, който да установи точният размер на щетите. По предварителна информация засегнатите площи са над 2000 дка, в т.ч. треви, храсти и смесена гора.

В Кюстендилска област през изминалото денонощие са гасили 8 пожара. Всички те са причинени поради небрежно боравене с открит огън. Пожарът в землището на Долно село е потушен снощи около 21 ч. Екипи на пожарната служба в Кюстендил продължават дежурството си в района, за да предотвратят евентуално възобновяване на огъня от тлеещи огнища.

20 къщи в селото остават без ток, съобщи кметският наместник Лозан Тасков.

24 къщи са засегнати от пожара, изпепелено е и училището.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови