Рецидивисти нападнаха и ограбиха възрастен мъж във Врачанско (обновена)

OFFNews 23 февруари 2022 в 09:10 4169 0

85-годишен мъж от врачанското село Рогозен е бил нападнат и ограбен от двама рецидивисти, съобщиха от Областната дирекция на МВР в града. 

Сигналът е подаден на 21 февруари за това, че ден по-рано двама непознати нападнали възрастния мъж и му отнели 280 лева, както и мобилен телефон. 

"Гледах мача ЦСКА-Славия. На полувремето станах, за да си включа кислорода. Това стана към 18:45 ч. Влизат двама - единият по-крупен, а другият – малък. Големият направо с два юмрука ме удари в главата. Аз паднах на кревата, започна да ме бие с някакво желязо по главата. Разбрах после, че бил пистолет", разказа нападнатият мъж пред бТВ. 

Нападателите го заплашили, че ако не им даде парите си, ще го застрелят. Цветан им дал наличните си средства и им казал да си тръгнат, защото започнал да се влошава вследствие на ударите и да се задушава.

"Видях, че ще се умира. Задушавах се, сърцето не работи", каза още пострадалият. 

След като взели 280 лв., двамата мъже си тръгнали. Цветан престоява сам през нощта, накрая успява да излезе и да се свърже с брат си, който живее в съседната къща.

"Двамата извършители са криминално проявени и добре познати в общината. Единият е само на 15 години, но вече има няколко дела срещу него, като едното е за изнасилване. Другият е рецидивист излязъл наскоро от затвора, осъждан за многобройни кражби", каза кметът на Рогозен Пламен Кюковски. В община Хайредин има четирима полицаи, които трябва да обслужват шест села, което е крайно недостатъчно, добави още той. 

По-късно от прокуратурата съобщиха, че двамата са задържани за 72 часа. Единият е на 35 години, а другият – на 15.

От обвинението съобщават, че двамата задържани са ударили с газово оръжение в главата възрастния мъж и го душили.

Непълнолетният е криминално проявен, с негативни характеристични данни, воден на отчет в Детска педагогическа стая и в Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Съучастникът му В.И. е осъждан, като грабежът над възрастния мъж е извършен от него в условията на опасен рецидив.
Предстои Окръжната прокуратура във Враца да внесе в съда искане за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двамата.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II