Републиканският шампион Александър Лютаков се удави на състезание

Последна промяна на 13 септември 2014 в 11:53 19596 5

Републиканският шампион по подводен риболов Александър Лютаков е бил открит удавен вчера, по време първенството в Созопол.

Трагедията прекрати започналото вчера Републиканско първенство по подводен риболов в Созопол.

Люктаков е само на 23 години, от Бургас.

Първенството започнало в 10:15 и трябвало да продължи 6 часа. В лодката, с която е бил отборът на Александър Лютаков са били 4 човека. Той е пожелал да отиде от северната част на остров Свети Иван. Гмурнал се е на 12 метра дълбочина, а там има рифове. Не е изплувал след определеното време.

Тялото е открито след 5-часово издирване.

"Той е един от най-добрите ни състезатели. Увлякъл се е и просто му е свършил въздуха и предполагаме, че е изпаднал в аленя и е поел вода. Аутопсията ще покаже дали това е така. Той си е оставил на буя двата харпуна, ударената риба, а влязъл с трети харпун, по-малък, и е станала белята”, каза председателят на Българската федерация по подводни спортове Атанас Катрафилов пред радио "Фокус".

"Много съм разстроен. Предстои ни да отидем в полицията, тъй като се води следствие. Просто съм неадкватен и съм на хапчета. Аз от четири години съм председател на тази федерация и е много тежко. Има 54 участника и вече единият го няма.

Александър Лютаков предния ден беше първи и днес го удостоихме посмъртно с купата, която му се полага за деня и вече вечно", каза още Катрафилов.

Александър е бил състезател в клуб „Тритон” в Бургас и в клуба на Военноморското училище във Варна.

Поклонението и погребението на младия състезател ще е днес от 15:30 часа в Бургас.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.09 2014 в 21:46

Какви бутилки, какви камери бе хора? Това е подводен риболов. Трябва да си максимално тих, за да можеш да се доближиш до рибата и да не я подплашиш. Като се гмурнеш на таква дълбочина, естествения инстинкт за дишане и жаждата за кислород се притапяват. Затова се носи и часовник, които да те предопреди да изплуваш за да дишаш. Предполагам, момчето се увлякло и е загубило съзнание под водата. Бог да го прости!

13.09 2014 в 21:01

Явно не сте запознати някои. При подводен риболов не се използва кислородна бутилка, а само свободно гмуркане. Човекът е под вода толкова, колкото може да издържи без въздух и съответна подготовка. И подводният риболовец е сам. Не може да влизат други с камери и т.н, рядко се прави, защото рибата се плаши. Жалко за момчето! Жалко ...

13.09 2014 в 17:03

Бутилка въздух,ако е напълнена добре издържа от 40мин.до 1.5 часа,максимум 2,според зависи от вълнение,подводни течения итн.!Бил е с 3 харпуна!?На състезание ли е бил или на промишлен риболов?Пак според времето е трябвало периодично да се проверяват състезателите,а самите състезатели да си проверяват уредите!Понякога самоувереноста води до смърт,както и незачитането на инструкции и правила на поведение!Разбира се,не е изключено и нещастен случай,но къде са били организаторите!Подходили са дилетантски!Жалко за момчето!

13.09 2014 в 14:29

Не съм запознат с този спорт, но да седят и да чакат да изплува ми се струва доста самонадеяно, би трябвало долу да има екип който да снима с камера и да се намесва при такива случаи. Дано вземат някакви предпазни мерки в бъдеще за да не се случват такива инциденти.

13.09 2014 в 12:24

Много жалко за момчето-Бог да го прости!Искрени,човешки,като баща,съболезнования на близките!Защо толкова мъка по този Свят,бе Господи,защо?