Рекордно количество от 4,6 млн. таблетки с псевдоефедрин задържаха на ''Кулата''

OFFNews 13 октомври 2022 в 11:11 1025 0

откритите кашони с медикамента

Снимка Агенция Митници

Откритите кашони с медикамента

Рекордно количество от 4,6 млн. таблетки с псевдоефедрин задържаха служители от "Борба с наркотрафика", съобщиха от Агенция "Митници".

Медикаментите са открити в камион, влизащ в България през ГКПП "Кулата". По експертна оценка таблетките са достатъчни за направата на около 2 млн. дози метамфетамин.

Това е най-голямото количество таблетки с псевдоефедрин, задържано от българските митници и представлява два пъти повече от задържаното количество таблетки от този тип за цялата 2021 г.

На 9 септември около 16:30 ч. на ГКПП "Кулата" пристигнал товарен автомобил, който пътувал от Гърция към Чехия. При претегляне на камиона е установено разминаване в тонажа с представените от шофьора транспортни документи и превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка.

При отварянето на хладилното полуремарке митнически служител установили, че зад кашони с хартия и палетирани кашони с вино в най-вътрешната част от товарния отсек се превозват други кашони с трети вид стока. При отварянето на няколко от тях е установено, че съдържат жълти кутии с лекарствения препарат "Rhinozad".

Направени са два теста за наркотици, като и двата са положителни за псевдоефедрин. 

Установени са общо 154 кашона с по три или четири кутии с по 1000 таблетки всяка. Извършена е проверка на търговската верига, като е установено, че в транспортните документи фигурират фиктивни юридически лица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!