Рекорд на 'Капитан Андреево': Задържаха над 3,7 млн. лева в кеш (видео)

OFFNews 30 май 2022 в 13:46 2361 0

недекларирана валута

Снимка Агенция "Митници"

При три проверки на автобуси са открити общо 3,7 млн. лева

За два дни служители на митническия пункт "Капитан Андреево" са установили три случая на недекларирана валута в автобуси, като само при един от тях са намерени над 1,6 млн. евро. Общата сума на намерените пари в брой в трите автобуса е 3,7 млн. лева. 

Това стана ясно на брифинг от зам.-директора на ТД "Митница-Бургас" Стефан Марашев и зам.-райнонния прокурор в Хасково Мария Кирилова.

Недекларираните 1,6 млн. евро са най-голямата сума, намирана на българска граница, посочи Марашев и допълни, че от началото на годината е открита недекларирана валута за 9 млн. лева при 14 случая - предимно евро, долари и британски паунди.

За периода от януари до май има 10 дела за недекларирана валута при излизане от страната за над 7 млн. лева. За сравнение, миналата година за периода е имало две дела за 1 млн. лв., каза зам.-районният прокурор.

На 27 май около 23:30 часа на МП "Капитан Андреево" пристигнал автобус с турска регистрация, пътуващ от Румъния през България за Турция. Пред митническите служители 30-те пътници и шофьорът, турски гражданин, не са декларирали стоки, лични вещи и валутни ценности.

След проверка с рентген служителите установили зони с подозрителна плътност. При физически контрол на четири различни места в автобуса са открити общо 40 пакета с банкноти в евро. Общото количество на откритата недекларирана валута е 1 610 870 евро с левова равностойност 3 150 589 лева.

Ден преди това в други два турски автобуса, пътуващи също от Румъния за Турция, са открити недекларирани общо 282 700 евро (552 912 лева). При митнически проверки в единия автобус са открити 162 700 евро, укрити в тайник между шофьорската и пасажерската седалки, а в другия - 120 000 евро, укрити във фабрична кухина в тавана.

Между трите случая няма връзка. Задържаните шофьори са направили самопризнания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови