Разкриха незаконна интернет търговия на опасни въздушни възглавници за коли (видео)

OFFNews 11 март 2020 в 17:12 2883 0

Снимка МВР

Разкрита е незаконна интернет търговия на опасни въздушни възглавници за моторни превозни средства по време на акция от ГДБОП и прокуратурата, съобщиха от МВР.

В хода на действията е разкрита престъпната дейност на интернет търговци от София, разпространяващи на територията на страната, Европа и САЩ фалшиви резервни части за над 20 от най-известните марки автомобили. За целта извършителите използвали най-известните местни и чуждестранни онлайн платформи за безплатно публикуване на обяви, като броят на продаваните артикули в тях надвишавал 280.

От претърсените 5 адреса и автомобила в София са иззети над 490 въздушни възглавници и множество компоненти за тях, маркирани с отличителни търговски белези на най-широко разпространените автомобилни брандове.

В един от домашните адреси са открити и иззети средствата, с които се е извършвала част от дейността по продажба: компютърни конфигурации, мобилни телефони, печати на фирми, касови апарати и много на брой товарителници от използваните куриерски фирми.

В жк. "Младост" е открито и складово помещение, в което от внесените в страната компоненти, се извършвало сглобяването на фалшивите въздушни възглавници. Освен че нарушавали правата на редица фирми, процесът по сглобяването не подлежал на последващ контрол, който да удостовери надеждността при използването им в автомобилите.

Една от засегнатите търговски марки установила голямото закъснение във времето за отваряне при настъпване на инцидент, в сравнение с оригиналните, след като се сдобила с фалшификат от търговци.

Освен продажбите зад граница, вносът на висок брой катастрофирали автомобили в страната осигурявал постоянен пазар на местно ниво.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови