Разкриха група за изработване на фалшиви пари и документи

OFFNews 19 ноември 2019 в 14:35 3259 0

Шестима души - трима задържани, един под домашен арест заради влошено здраве и един с парична гаранция, са хванати за продажба на фалшиви документи.

Изготвяни са от дипломи за основно, средно и висше образование, лични карти, шофьорски книжки и паспорти, до почти цялата палитра от документи, използвани от административните институции в страната. Тарифата за международен паспорт и лични карти е била 600 лева, за свидетелство за управление – 300 лева, диплома за основно образование – 180 лева, за средно - 250 лева, а за висше – до 650 лева, фалшив акт за раждане достигал до 150 лева.

Основните клиенти били от Северна Македония, Албания и Косово, имало и такива от арабски и азиатски произход. Документите са били ползвани най-вече на територията на ЕС, от услугите на групата са се възползвали и каналите за трафик на мигранти. Групата е била специализирана в направата най-вече на лични документи - пластики, изработката била толкова качествена, че единствено специалист би могъл да различи фалшификата.

Шестимата са част от добре структурирана организирана престъпна група, работила в две направления – изработване на фалшиви документи и на пари. Групата е работила на територията на страната - София, Кюстендил и Варна. Първото ниво от нея е отговаряло за набиране на клиенти, а на второто са били изготвяни документите и банкнотите.

Разследването е установило, че част от хората в групата са били куриери. Всички са с дълги криминални досиета, трима са излежавали присъди, а единият от тях - в затвор в Германия за фалшиви банкноти. Извършени са претърсвания на 12 адреса, 7 моторни превозни средства и 11 обиска, в рамките на процесуално-следствените действия е установено помещение в двор на автосервиз, обособено за работилница на фалшификатите.

Иззети са голямо количество готови неистински документи, български паспорти, подготвяни за подмяна на титулната страница, топъл печат с изображението на герба на България, на електронен носител са открити и печати на пътна полиция на всичките 28 областни дирекции, фалшива банкнота с номинал 100 евро. Задържан е и един от участниците, който в момента се е трудил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови