Разбиха банда, произвела стотици хиляди долари и евро менте

OFFNews 29 януари 2021 в 11:45 2446 0

Снимка МВР

ГДБОП и Специализираната прокуратура разбиха организирана престъпна група за производство и разпространение на фалшиви пари – долари и евро, както и на лични документи. Работено е на територията на няколко областни града. 

Общо 9 души са задържани за 72 часа, към момента шестима от тях имат повдигнати две обвинения, но предстои това да се случи и за останалите. 

Фалшивите пари и лични документи са правени в същата печатница, разбита в Слънчев бряг в края на 2018 г. "Има участници в групата, които са идентични. Включително има осъждани за предходната разбита печатница, но очевидно това не им пречи. Те извършват упорито тази престъпна дейност", заяви и.ф. ръководителят на СП Валентина Маджарова.

"Новото е това, че са доста по-предпазливи в действията си. Има точно изразена йерархия – лидерът не се вижда с никого от крайните купувачи на валутата и на документите. Има си хора, които се занимават само с посредническата дейност. Лидерът държи връзка само с хората, които печатат парите и фалшивите документи", обясни директорът на ГДБОП главен комисар Любомир Янев.

Откритите фалшиви пари са около 360 000 долара и около 410 000 евро, но парите, които те са генерирали в процеса на работа, са доста повече, допълни Янев.

"Ние работим по дейността на престъпната група от началото на 2020 г., така че не мога да кажа колко пари са пуснати в обръщение, но определено са много. Парите са пласирани основна в България, но имаме данни и за други страни", каза той и добави, че фалшивите документи, които са правили са само български лични документи и книжки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови