Раненият български журналист в Сирия разказа за обстрела

OFFNews 01 март 2016 в 17:12 4376 9

Група руски и чуждестранни журналисти, сред които и българи, бяха подложени на бомбардировки в провинция Латакия, в северната част на Сирия. 

Българският журналист Борис Анзов, който беше ранен при обстрела, разказа за случилото се. 

Огънят е дошъл откъм турската граница и не е бил очакван от руските военни, които са съпровождали представителите на медиите, посочи Анзов пред Дарик.

"Дойдохме в Сирия, за да снимаме примирието. Бяхме в малко градче близо до турската граница, в което всичко е опожарено от "Джебхат ан Нусра" (Фронта Ан Нусра). Излизайки от градчето, попаднахме на една височина, където прекарахме около три-четири минути и след това бяхме изгонени от руските военни. Тръгнахме към самото градче, аз започнах да интервюирам един сирийски свещеник. В този момент чухме първия взрив, минометен или артилерийски, нямам представа, но беше много близо до нас, имаме го и на запис", разказва Анзов.

Обстрелът дойде много неочаквано, но руските военни бяха много стриктни, благодарение на тяхната бърза реакция останахме живи, казва още той.

"Паникьосахме се, руските военни ни наредиха да залегнем, така и направихме. Много бързо пристигна бронетранспортьор, където се скрихме всички журналисти. Потеглихме, но тъй като самата уличка беше тясна или може би самият шофьор не прецени правилно, се оказахме притиснати до стената. Затова излязох и тръгнах напред и в този момент се чуха още взривове. Тогава един руски войник се хвърли върху мен и ме събори на земята. Той го направи, за да ме защити и така получих леки наранявания", допълва журналистът.

Обстрелът е продължил и по време на евакуацията, като след потеглянето на групата са се чули още поне 20 изстрела, докато в града оставали още много хора - възрастни и деца. 

"Видяхме как десетки цивилни бягат от градчето с коли и мотори. Двете групировки, които не участват в споразумението за прекратяване на огъня, са „Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра", смятаме, че те са извършили обстрела", казва още Борис Анзов.

По групата са изстреляни общо 8 снаряда, те са паднали на между 150 и 400 метра от журналистите. Ранени са няколко души. 

„Моите наранявания са предимно охлузвания от падането на земята. Знам, че още един канадец е ранен, има и още няколко пострадали колеги, но не знам кои. Основно колегите са от Би Би Си, Ал Джазира, Ръша Тудей, канал Русия, НТВ Русия", уточни Анзов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!