Quantcast

Работа с ъглошлайф предизвикала пожара в авиационния музей

OFFNews Последна промяна на 13 март 2016 в 14:08 2988 1

Снимка Pan.bg

Самолет По-2, преди да изгори в музея в Крумово

Под ръководството на Военноокръжна прокуратура Пловдив се провежда разследване за пожара в авиомузея в Крумово, при който в хале към музея напълно изгаряха 5 самолетни експоната.

Унищожени са 2 оригинални самолета - модел Поликарпов - По-2 (руско производство) и модел ЛАЗ-7 (българско производство) и 3 макета/реплики на самолетите българско производство Капрони - КД-1, ДАР-1 и Албатрос-2, съобщиха от военната прокуратура.
От събраните до момента доказателства е установено следното:
Пожарът е възникнал около 11.00 часа на 12.03.2016 г. в хале към Авиомузея, където се съхранявали и реставрирани музейните експонати. Същите били подготвяни за изложение по случай празника на авиацията на 12 април 2016 г. По това време в халето започнал да извършва реставраторски дейности 75-годишният реставратор към музея Минчо Л. Въпреки, че в халето имало леснозапалими материали (лакове, бои, дърво и плат, от които били изградени различни части на музейните експонати) и били въведени специални изисквания за безопасност, реставраторът започнал работа с ъглошлайф, за да отреже метална планка, която смятал да монтира на макета на самолета ДАР-1. При работата с ъглошлайф искри попаднали върху крилото на самолета и то се запалило. Минчо Л. опитал да потуши пожара, включително и с пожарогасител, но не успял. Пламъците бързо се разпространили и обхванали всички 5 самолета, които били напълно унищожени от огъня. От пламъците пострадал и самият Минчо Л., който получил изгаряния по дясната ръка.
След потушаването на пожара е извършен оглед на местопроизшествие от военни разследващи органи. Разпитани са свидетели. Местопроизшествието е посетено от наблюдаващия прокурор от ВОП Пловдив и от военноокръжния прокурор на Пловдив г-н Димо Бъчваров. Назначена е пожарно-техническа експертиза. В понеделник разследването за запалване на имущество по непредпазливост, ще се възложи на военни следователи.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.03 2016 в 14:41

Минчо , Минчо!Ти със запалка и кибрит ще надминеш Вандер Любе и Хорхе Димитров!:D