Протести и напрежение във Факултета (видео)

OFFNews 17 април 2020 в 13:38 6263 0

Стотици граждани излязоха по улиците на столичния квартал “Факултета” на протест пред полицейското КПП на един от изходите към квартал Красна поляна. Чуваха се викове “Оставка”.

При недоволството във „Факултета“ е задържан един нарушител, който е установено, че е бил с ограничителна заповед, каза след протеста директорът на СДВР гл. комисар Георги Хаджиев. Той посочи, че до полицейско присъствие в квартала се е стигнало, след като е подаден сигнал, че жена се нуждае от полицейска помощ, защото е била нападната.

Органите на реда ще извършат проверка дали действията на жителите на квартала са провокация и са били предварително организирани. „Не мога да коментирам възгласите за оставка“, каза още Хаджиев.

Повод за протеста е напрежение между полицаи и няколко жители на квартала възникнало вчера вечерта, когато полицаите не допуснаха няколко души да излязат до супермаркета, който е точно до КПП-то. Стигна се до употреба на сила от страна на полицията. Версията на полицията е, че гражданите са били в нетрезво състояние и искали да отидат за още алкохол. Версиите на местните жители са две. Според едната мъжете са отивали за храна до магазина, а според втората отивали на работа.

За последните два дни в махалите са изследвани 160 човека с бързи тестове за коронавирус. 20 от тях откриха заразени с COVID-19, но само 10 са потвърдени с PCR метода. Много обаче са контактните лица. За това “Факултета” и другият гетизиран квартал “Филиповци” бяха поставени под блокада и от там може да се излиза само за отиване на работа или лекар.

Протестът продължи около 1 час, след което местните жители се разотидоха. По време на протеста видимо не се спазваха никакви мерки за дистанция и протестиращите бяха събрани плътно един до друг. Повечето от тях бяха с маски. 

„Столичната община ще предостави над 3000 декларации, които ще раздадем на хората. Даже ще обособим места да може да седнат, да си ги напишат", каза Красимир Димитров, директор „Аварийна помощ и превенция“ в Столичната община.

Трети ден продължава и интензивната дезинфекция – особено около граничните КПП-тата, където тези дни се очаква струпване на най-много хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови