Прокуратурата не наказала Семерджиев, защото той не знаел, че кара без книжка

OFFNews 08 юли 2022 в 20:21 10520 5

 Работници разчистват остатъците от асансьора към метростанция Европейски съюз след катастрофата на бул. Черни връх в София.

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Работници разчистват остатъците от асансьора към метростанция Европейски съюз след катастрофата на бул. Черни връх в София.

Прокуратурата е отказала да образува дело срещу обвиняемия за тежката катастрофа с двама загинали отпреди дни Георги Семердижев с аргумента, че "нямал съзнание", че кара след като е наказан за шофиране без книжка. Това съобщи Mediapool, като се позовава на постановление за отказ да се образува разследване, с което  разполага.

Случаят е от 2014 г. Тогава Семерджиев е спрян за проверка в София. Полицаите установяват, че книжката му е била взета през 2009 г. След това той нито е възстановил правата си да шофира, нито пък е взел друго свидетелство. Това обаче не е единственото нарушение. През 2011 г. Семерджиев също е засечен без книжка. Написан му е акт и е издадено наказателно постановление, което влиза в сила през септември 2013 г. Иначе казано – проверката през 2014 г. е в едногодишния срок на предишното наказание. Тъй като повторното нарушение вече е престъпление, полицията предлага той да бъде разследван.

Прокуратурата обаче не е съгласна. В постановлението от 2014 г. прокурорът разсъждава върху процедурата, по която се е стигнало до тук. Посочва се, че наказателното постановление от 2013 г. не е връчено лично на Семерджиев. Това не е нарушение. В закона има такава възможност – когато нарушителят не може да бъде намерен адреса, който е посочил или пък новият му адрес е неизвестен. В такива случай се отбелязва, че нарушителят не е намерен, но въпреки това постановлението се води връчено.

Прокурорът не спори, че има извършено престъпление. Тъкмо обратното – посочва, че законът е нарушен и че е невъзможно то да бъде извършено при друга форма на вината освен прекия умисъл. След това обаче започват разсъждения за "интелектуалния аспект" на умисъла. И прокурорът заявява:

"В конкретния случай липсват данни Георги Семерджиев да е знаел, че е бил наказан с наказателно постановление, което е влязло в сила, тъй като наказващият акт не е бил доведен до знанието му, а е използвана законова фикция за неговото неприсъствено връчване. Наказателното постановление не е било връчено лично, същият не е бил запознат с неговото съдържание, респективно не е имал представа, че е бил санкциониран".

След това прокурорът отново подчертава, че няма как Семерджиев да е знаел, че кара без книжка. Проблемът е, че "в субективните представи на дееца е следвало да има съзнание, че управлява МПС в едногодишен срок от влизане в сила на наказателното постановление за управление на МПС без свидетелство за управление". С тези аргументи е отказано образуване на дело. 

Осем години по-късно Семерджиев, който е шампион по пътни нарушения, прави и фаталната катастрофа на столичния бул. "Черни връх", където убива две момичета, чакащи на тротоара. След това избяга и се укри. Оказа се, че в колата му се е возела полицайка, а съмненията са, че тя се е опитала да му помогне. След тежката катастрофа и МВР, и прокуратурата се задействаха. В рамките на няколко часа заподозреният бе открит, арестуван и обвинен. Бяха обещани проверки и дела за евентуален чадър над него. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

5

pisnamiotmutri

09.07 2022 в 10:50

Пазителят на закона с 2% обществено доверие и самочувствие като за 100% такова и ВСС зад него

110

4

Перпендикуляр

09.07 2022 в 09:14

Сотир Цацаров е Главен прокурор по това време. Той осъществява "методическото ръководство" над прокурорите и реално тяхното поведение е функция на неговите инструкции.

804

3

luba6a2016

08.07 2022 в 22:44

какъв печален свинарник е тази прокълната територия.Ако беше някой нормален ,работещ човечец,кръвта щяха да му изпият

925

2

ешо

08.07 2022 в 22:38

да прокурорите са всесилни ако решат ще има дело но ако си техен човек няма

7635

1

Marsalis

08.07 2022 в 21:11

С две думи - прокуратура липсва. Превзета на 100% от мафията и аз се учудвам на търпението на хората. Утре вас или ваш роднина и близък ще бъде убит от някоя наркоманизирана мутра.