Прелели язовири заляха видински села

ОFFNews 24 април 2014 в 07:50 2185 1

Язовир/Архив

Снимка БГНЕС

Язовир/Архив

Прелели язовири са наводнили десетки къщи във Видинско тази нощ срещу четвъртък, съобщиха потърпевши в сутрешния блок на bTV.

Кметът на община Ружинци Венцислав Ванков обяви, че е прелял общинският язовир в село Гюргич. "Има наводнени къщи и мазета, евакуираме хората. В селото нямаше ток, доставихме агрегат в един частен имот, където са настанени хората”, обясни кметът.

В селото има екипи на Гражданска защита, а полицията е на крак, за да помогне на хората, сред които има много възрастни и малки деца. Евакуираните са около 60 души.

В Гюргич водата вече се е оттеглила, информира още кметът на Ружинци. По-думите му, стената на язовира е в добро състояние, а кранът, с който се регулира източването му, е нов. Бил е инспектиран от специална комисия, назначена от областния управител на Видин, която не е установила нередности. Предстои в четвъртък да бъде проверено дали има проблеми със съоръжението.

Според Венцислав Ванков проблем има и с друг язовир – при село Смирненски, община Брусарци, за който местни хора са подавали сигнали през последните дни. „Информирах кметицата на Брусарци и съм подал сигнал на телефон 112 да предупредят Монтана, че идва много вода от Гюргич”, добави той.

В съседното село Плешивец бурните води на река Лом са отнесли три автомобила, има една срутена къща, паднали дървета и електрически стълбове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови