Пожарите в Стара Загора и Хасково под контрол (обновена)

OFFNews 16 септември 2020 в 08:03 2768 0

Снимка БТА, архив

Големият пожар между старозагорските села Полски Градец и Мъдрец е под контрол, съобщиха пожарникари пред bTV. Целият около 20-километров негов периметър е овладян. Остават няколко конфликтни точки. Очаква се пожарът да бъде локализиран към края на деня.

Експертизите ще се произнесат относно причината за възникването на пожара. Преди да бъде обявена тя, старозагорският областен управител Гергана Микова подчерта, че хората трябва да се замислят до какво може да доведе хвърлен фас на нерегламентирано място.

По случая най-вероятно ще работи и прокуратурата.

Борбата с пожара продължава четвърти ден. Той се разпростря на територията на четири села между областите Стара Загора и Хасково. Вчера силният следобеден вятър отново разпали огнищата към Хасковска област. Затворен бе пътят между селата Мъдрец и Орлов дол.

От областната администрация в Хасково изнесоха информация за случващото се на терен там. Пожарът при тополовградското село Владимирово е локализиран. Огънят вилня на труднодостъпен терен между областите Хасково и Стара Загора. В района на Хасковска област той обхвана около 5000 дка сухи треви, широколистна гора, гъста растителност и храсти. Поради голямата площ областният управител д-р Стефка Здравкова поиска в пожарогасенето да се включат и военни. На дежурство по фронта на пожара през целия ден ще останат осем екипа на "Пожарна безопасност и защита на населението" от област Хасково, водачи с булдозери, военни.

Пожарът при село Планиново, община Тополовград, е потушен. През нощта на място да охраняват разпространението на огъня са били четири автомобила с 13 служители на пожарната. През днешния ден на дежурство ще останат четири екипа, които да следят пожарът да не се възпламени отново.

Третият пожар, който горя край село Йерусалимово, община Любимец, е погасен. Той обхвана около 3000 дка сухи треви, земеделски земи и храсти, допълват от областната администрация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови