Пожарът в Сакар се разраства, запали се и гора край Средец

Обявиха бедствено положение в община Свиленград

OFFNews 20 август 2023 в 09:56 2565 0

Пожар

Снимка БГНЕС

Пожарът в Свиленградско

Пожарът край свиленградските села Младиново и Пъстрогор се разраства на фронт от 15 километра и площ от 10 хиляди декара. Вероятната причина за подпалването е почистване на селскостопански терен. Голям горски пожар е възникнал и до село Кубадин, община Средец, Бургаско.

Огънят край Миладиново и Пъстрогор се разпространява на голям фронт и ситуацията е критична, каза областният управител на Хасково Гинка Райчева.

Бедствено положение е обявено от днес в община Свиленград до 23:59 часа на 22 август.

"Към 7.30 часа тази сутрин има обхванати 10 хиляди декара смесени гори, треви и храсти с 15 километрова граница. Двойно увеличена от вчерашния ден. Наистина е тежко положението там. Девет екипа на пожарната работят, две тежки машини. Очакваме всеки момент да пристигнат още четири екипа и се надяваме до обяд да се поограничи действието на пожара, защото след обяд се очаква отново вятър", обясни Райчева.

За днес остава в сила предупреждението за опасност от пожари. Областният управител ще издаде заповед да се забрани селскостопанска дейност след 11 часа.

Военнослужещи от 24-та авиобаза Крумово с вертолет AS 532 AL Cougar се включват в гасенето на разраснал се сложен горски пожар, възникнал в землището на село Кубадин, съобщиха днес от Министерството на отбраната. Вертолетът е излетял в 08.57 часа от авиобаза Крумово, за да се включи в помощ на огнеборците за потушаването на пожара чрез обливане на засегнатия район с вода, посредством системите за пожарогасене „bambi bucket”. Военнослужещи от военно формирование 32 890 – Бургас от състава на Военноморските сили са потеглили от военноморската база в 08.40 часа към мястото на пожара за оказване на помощ. Модулът е в състав от 11 военнослужещи.

Вчера бе овладян друг голям пожар в Сакар планина - в село Овчарово, до Харманли. Огънят там е пламнал от центъра на селото и е изпепелил къща, селскостопанска постройка, гараж и е премина през няколко двора. Няма пострадали хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика