Пожарът в Рила е овладян

ОFFNews 26 юли 2015 в 18:53 2618 0

Пожарът в Рила е овладян, а разпространението му е спряно, съобщават от Министерство на отбраната (МО).

За днес приключи участието на техниката и военнослужещите от Българската армия в действията по гасенето на пожара. Двата хеликоптера направиха 30 захода и изляха 63 тона вода над пожара.

Действията на военнослужещите по гасенето на останалите отделни огнища в изгорелия район ще продължат утре.

„Пожарът е напълно локализиран и е под абсолютен контрол, като в момента се охраняват проблемните участъци, където евентуално би могло да възникне нов огнище. Пожарът е под пълен контрол, като в момента почти всички сили са на терен, тъй като все още не е започнало изтегляне“, уточни Наско Васев от„Пожарна безопасност и спасяване”-Кюстендил пред агенция "Фокус".

Министърът на околната среда Ивелина Василева пък каза, че няма пълно унищожаване на горски масиви в следствие на пожара.

„Беше изключително тежко. Релефът не позволява използването на други средства, освен с жива сила на място да се ограничава пожара. Бяха ангажирани, както колеги от Главна дирекция „Пожарна безопасност”, военните се включиха с хеликоптери, включиха се колегите от национален парк „Пирин”, от горските стопанства наоколо и много доброволци. Това беше един добър пример за обединяването на усилията на институции”, каза министърът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!