Пожарът край Казанлък е овладян, спасени са 15 вили, тръгнал от боеприпаси

OFFNews 19 август 2022 в 10:45 1178 0

Пожарът край Казанлък

Снимка БГНЕС

Хеликоптер Ми-17 от 24-а авиобаза Крумово повторно се включи в гасенето на огъня.

Пожарът, който възникна на 17 август на полигон „Тюлбето“ в Казанлък и бързо се разпространи, е локализиран и се очаква до обяд да бъде потушен, обяви на брифинг тази сутрин комисар Стоян Колев, директор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РД ПБЗН) в Стара Загора, цитиран от БТА.

Пожарът е обхванал приблизително 6800 декара площ, около 1200 от които са горски фонд. Колев уточни, че малка част от горския фонд е действително унищожен. Към момента не са установени унищожени постройки. „Със сигурност около 15–17 вили, в които живеят хора, са спасени“, коментира комисар Колев.

„Най-големият проблем беше трудният терен, както и силният вятър, който постоянно сменяше посоката си. Много беше тежка ситуацията в североизточната част от пожара, където успяхме да заградим почти километър защита, обясни комисар Стоян Колев. - На всеки фронт около огъня има опасен обект – склад за военна продукция, противоградна площадка, както и населени места. Затова съм много щастлив от успеха с локализацията на тези точки“.

Той призова гражданите и институциите да бъдат по-отговорни и ако се налагат дейности, свързани с огън, да се консултират с РД ПБЗН. „През следващия месец трябва да бъдем особено внимателни“, подчерта той.

От снощи Подбалканският път в участъка Казанлък-Мъглиж е отворен за движение.

По информация на Министерството на отбраната пожарът е възникнал при обезвреждане на невзривени боеприпаси на учебния полигон „Тюлбето“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови