Пожар в Кюстендилско прескочи границата със Сърбия (допълнена)

OFFNews 06 август 2021 в 12:50 3445 0

Снимка Getty Images, архив

Пожар, който от два дни гори в района на кюстендилското с. Чуденци, е "прескочил" границата със Сърбия, съобщиха от  Областната дирекция на полицията в Кюстендил, цитирани от БНР.

През последното денонощие са възникнали 22 пожара в региона и са обхванали площ над 1000 декара.

В Чуденци са изгорели и 6 необитаеми къщи и 2 спомагателни постройки. Пламъците още не са погасени напълно, каза кметът на селото и четирите съседни села Кирил Георгиев.

"Дано завали дъжд, както го дават. Гледам през нощта може би е ръснал малко дъждец, защото до 1 часа бяхме тук, дано е ръснал дъждец, за да локализира още повече огъня и огнищата, където има", добави той.

В землището на с. Ломница, където станаха 4-5 пожара за последните дни, са обхванати около 500 дка (200 дка от тях са в гора), изгорели са 8 необитаеми къщи и 10 селскостопански постройки.

В землището на с. Долно Тишаново, община Невестино, огънят е обхванал площ от 1000 дка (700 дка от тях са в иглолистна гора), изгорели са 4 неизползваеми къщи и 3 спомагателни постройки. Спасени са от опожаряване 21 сгради и 20 дка овощни насаждения.

Други пожари са обхванали площ от около 120 дка.

Междувременно стана ясно, че на границата със Северна Македония е стоварена тежка верижна техника, но засега няма опасност пожарът да премине в България и не се налага евакуация на живеещите в близките села.

"В момента пожарът е на 4 км от нашата граница, а активните огнища са на 7,5 км. Тук сме по поръка на премиера Стефан Янев. Какво правим, за да не допуснем пожара на наша територия? 25 наши огнеборци са в двете македонски села в близост до границата да пазят източния фронт на пожара, така че да не дойде в България", обясни главен комисар Николай Николов, шеф на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението".

Освен това "Гранична полиция" денонощно наблюдава ситуацията. 75 човека са по границата, които също имат задачата да следят какво се случва, а булдозер разширява просеката, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови