Полицията прибра кмета на Куклен

17 август 2012 в 09:58 1533 0

Полицейски автомобил. Снимка: БГНЕС, архив
Полицейски автомобил. Снимка: БГНЕС, архив

Кметът на община Куклен Димитър Сотиров и заместникът му Иван Апостолов са задържани вчера. Сотиров, който е кмет четвърти мандат, е разследван от няколко месеца за длъжностно присвояване в особено големи размери и за престъпление по служба. Има съмнения, че Сотиров и заместникът му са ощетили общината, като с фалшиви документи са източвали пари от бюджета.

Обвинение все още не е повдигнато. За първото провинение Наказателният кодекс предвижда от 10 до 20 години затвор. За същите провинения е задържан и заместникът на Сотиров.

В полицията вчера за разпит са извикани и членовете на Общинския съвет. 

Разследването върви от близо година по подаден сигнал, като до момента са разпитани 600 жители на Куклен и околните села. Според разследващите, общинските пари са отклонявани чрез фирми фантоми, с които общината е сключвала договори по обществени поръчки. 

Днес се очаква прокуратурата да поиска удължаване на мярката за задържане спрямо Сотиров.

Няколко са обиските, направени в община Куклен за последните няколко месеца. Местни жители твърдят, че сигналът, по който е започнала проверката, е хакерски пробив в компютъра на кмета. От там е изровена неудобната за него информация, която по-късно попада в прокуратурата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови