Полицейска показност издънила акцията в Лясковец

OFFNews 14 март 2014 в 19:57 31750 37

Емил Шарков

Снимка МВР

Загиналият полицай Емил Шарков.

Престараване на местната полиция е причина за провала на акцията срещу психичноболния Петко Савов, който тази сутрин застреля полицай и рани други трима в Лясковец.

Акцията срещу мъжа с нестабилна психика е планирана още вчера след поредните заплахи, че ще стреля по децата от близкото училище, защото го дразнят с шума си.

Привечер полицаи са пратени да огледат разстановката в района, както се прави при всяка акция. Обаче вместо да направят това деликатно, те са решили, че задачата им е да демонстрират присъствие и са направили огледа максимално видим. Така Петко Савов се е досетил, че полицаите правят оглед за акция и цяла нощ ги е чакал на пусия, научи OFFNews от свой източник.

На сутринта сценарият, за който Савов е предполагал, се е потвърдил и той е започнал стрелбата, без да има момент на изненада или колебание, на който са разчитали атакуващите го.

Началникът на баретите Георги Гайков разказа пред ТВ7 подробности около днешната акция. Загиналият служител на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) Емил Шарков е бил прострелян, докато е прикривал евакуацията на свои ранени колеги.  Шарков е прикривал със щита си свои колеги, които са били ранени в китката и в ръката.

Стрелецът е стрелял с ловна пушка. Заради близкото разстояние на стрелбата щитът на Шарков се е изместил и следващ патрон го е прострелял смъртоносно.

Емил Шарков е роден през 1974 г. в Свищов. Той е дългогодишен служител на СОБТ – в отряда е от 1999 г. Женен, с едно дете.

Според Гайков е имало сериозна опасност жертвите да се повече. От разказа на комнандирът на СОБТ става ясно, че първо е поискала да се предаде майката на стрелеца. По-късно същото е направил и той, вероятно защото е бил ранен и е почувствал заплаха за живота си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!