Питбулът от Перник бил обучаван за боеве, собственикът не се извини

ОFFNews 12 октомври 2016 в 13:20 14789 9

Снимка бТВ

Собственикът на агресивния питбул от Перник, който нападна и нахапа друго куче в квартал "Тева", отказа да се извини за случилото се. 

Пред камерата на бТВ Александър Въловски каза, че няма за какво да се извинява и няма да плати за лечението на пострадалата Сузи. Той каза, че е получил многобройна заплахи и бременната му приятелка се страхува да излиза навън заради тях. 

Въпреки че стопаните на питбула отрекоха той да е участвал в улични боеве, фейсбук потребители публикуваха самопризнанията на брата на Александър Ивелин Въловски. Мъжът признава, че е спасил кучето от стопани, които са го подготвяли за боеве и до едногодишна възраст то не проявявало никаква агресия. След това обаче било нападнато от каракачанска овчарка и от случката започнало да проявява агресия към по-големи кучета.

"Оттогава няма ден, в който кучето да е ходило без повод. Така че няма как той да е налетял на Сузи", казва Ивелин.   

Темата коментира и Елеонора Христозова, която е първата нахапана от куче, осъдила Столичната община.

Собственикът на питбула, който разкъса кучето Сузи в пернишкия квартал „Тева” отсече, че НЯМА за какво да се извинява и НЯМА да плати лечението на раненото заради него животно.

За да не се спекулира по темата, от коментарите във фейсбук на страницата „За Зоополиция” става ясно от признанията на Александър и Ивелин Въловски, че Питбула е "БИТ И ВЪЗПИТАВАН ЗА БОЕВЕ." Освен това е бил хапан от каракачанка и оттогава "НАПАДА само по-големи кучета." Те сами признават, че кучето е АГРЕСИВНО и е било насъсквано. Светли Кирилова признава, че е виждала собственика да си бие кучето с каишката по-главата /приложени са снимки/.

Полицията е направила проверка, а собственикът на питбула е получил предупреждение да извежда кучето си с намордник. Сигналът ще отиде в Прокуратурата за последващи действия. Според Наказателния кодекс „който прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и с глоба от 1 000 до 5 000 лева”, написа Христозова на страницата "Снимай Перник, нека всички видят!" във Фейсбук.

Тя цитира и хората, поели грижата за Сузи, които искат да се даде публичност на случая, за да се помогне на раненото куче и да се потърси съдебна отговорност от човека, станал причина за нараняванията.

Ще настояваме агресивни кучета, без значение от породата, да се извеждат само с намордници, за да не стават заплаха за хора и животни! 

Ние се разграничаваме от всякакви призиви за саморазправа с питбула или стопанина му, крайно агресивни изказвания, обиди и закани в социалните мрежи, защото те НЕ помагат на никого в ситуацията и не това е целта! Освен, че са неуместни, идеята на цялата тази човешка солидарност е да бъде полезна. Важно е да се помогне на Сузи да оцелее цяла и да се избегнат други подобни тежки рецидиви! Никой не заслужава това – нито животно, нито човек! Който иска да помогне, да се свърже през фейсбук - „Помощ за Сузи”, пише още Христозова.

Разкъсаното куче е под наблюдение в клиниката, а следващите 3 дни са решаващи дали ще се избегне ампутацията на оглозганата до кокал лапа, обяснява още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12500

9

Krisyto

12.10 2016 в 21:27

Не е виновно кучето, а стопанина. Гаджето на сестра ми има женски питбул на 2 години и дъщеря ми (на 2 и половина) я ползва за плюшена играчка. Често ги разхождаме заедно и не съм видяла кучето да прояви и най-малък признак на агресия към друго куче или човек. Всичко е до възпитанието.

12035

8

Ачмонек

12.10 2016 в 20:23

Чесъна много си голям :D :D

14469

6

случайно прочетох

12.10 2016 в 15:53

Тоя от снимката, само като му гледам лицето и чехличките и уютът наоколо е с доста мизерен умствен потенциал.
И чака дете!Ужас!Дано детенцето не прилича на баща си и да е умничко.

15914

3

поп Дръвчо

12.10 2016 в 13:52

Най-лошото от статията - тоя се размножава.