Пътник-пожарникар спасил хората от горящия влак София-Варна

Запалена цигара или техническа грешка може да са причина за подпалването му

OFFNews 04 ноември 2022 в 09:02 4209 0

Пожар във влака София-Варна

Снимка Петя Кирилова

Пожар във влака София-Варна

Пътник-пожарникар е спасил хората от горящия бърз влак София-Варна, който се подпали снощи около 20 ч на десетина минути път от жп гарата в Провадия.

Той пръв е видял пожара в първия вагон на компазицията, избухнал около 20 ч. Мъжът дръпнал ръчната спирачка и започнал да евакуира хората от влака – разказа комисар Иван Иванов, началник на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Шумен, пред БНР.

Всички 40 пътници във влака бяха евакуирани успешно и са невредими. Леко пострада единият машинист. Той е с травма на ръката. Изгоряха три вагона.

Причините за снощния пожар в бързия влак София-Варна ще се установят след разследване. Днес се очаква втори оглед на мястото на инцидента. Ще го извършат експерти от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ и пожарникари.

Вероятно причината за възпламеняването е техническа грешка – предположи

"Горели са първи и втори вагон, били са обезопасени трети и четвърти. Пътниците са извозени с високопроходима техника от гара Каспичан до Варна с два автобуса" – каза комисар Иван Иванов пред БНТ тази сутрин.

Директорът на "Пътнически превози" в БДЖ Димитър Димитров увери, че съставът на бързия влак е действал адекватно.

"Назначена е комисия първа категория, която тепърва ще разследва причините за инцидента. Докато тя не излезе със заключения, няма да правим предположения какво е предизвикало запалването. Факт е, че подвижният състав в БДЖ се експлоатира съгласно установените технически норми и в това отношение не се правят абсолютно никакви компромиси. Истината е такава, че вагоните са на преклонна възраст и това дава своите резултати", каза той.

Управителят на „БДЖ-Пътнически превози“ Христо Иванов допусна пред Нова тв, че пожарът може да е предизвикан от запалена цигара. Често пътниците пушели в тоалетните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!